REGION

Đurić: Povlačenje UNMIK-a bio bi šamar mirovnim naporima

On je istakao da Srbija to neće prihvati i da će se svim argumentima suprotstaviti takvoj politici

Kurir

SRNA

17.10.2018

Američka inicijativa za povlačenje UNMIK-a s Kosova predstavlja šamar mirovnim naporima i zvanični Beograd to neće prihvatiti, rekao je danas direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio da će se Srbija, povodom te inicijative odlazećeg ambasadora SAD pri UN-u Niki Hejli (Nicky Haley), konsultirati s Rusijom i Kinom, koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ali i ostalim prijateljima i partnerima u svjetskoj organizaciji.

- Usvajanje ove inicijative o pokretanju izlazne strategije i praktično okončanja mandata UNMIK-a na teritoriju Kosova predstavljao bi istinski šamar mirovnim naporima, ali i povratak politici pritisaka, jednostranih poteza, samovolje i diktata - ocijenio je Đurić.

On je istakao da Srbija to neće prihvati i da će se svim argumentima suprotstaviti takvoj politici.

Đurić je podsjetio i da UNMIK nije ispunio jedan od glavnih zadataka zbog kojeg je i uspostavljena - povratak više 200.000 prognanih Srba i nealbanaca na prostor Kosova.

- Njeno povlačenje u ovom trenutku predstavljao bi priznanje neuspjeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su uspostavljene UN, a to je mirno rješavanje sporova, povratak raseljenih i održavanje trajnog mira i stabilnosti - rekao je Đurić.

Hejli je 9. oktobra, kada je objavila da se povlači s mjesta ambasadora SAD pri UN-a, poslala pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu (Gutterres) u kojem traži da se UNMIK povuče s Kosova i Metohije, prenosi B92 na svom sajtu na kojem je objavljena i kopija pisma.

- Kada mirovne misije UN-a obave dobar posao, zemlje u kojima se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju vlastite kapacitete. Već više godina Misija UN-a na Kosovu pružala je primjer uspješne misije koja rješava složen konflikt. Uspjeh Kosova obilježen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti trebao bi biti razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi - navela je Hejli u pismu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.