REGION

Vučić: Drago mi je što smo s Rusijom uskladili sporazum o nuklearnoj energiji

On je izrazio uvjerenje da će saradnja s "Rosatomom" donijeti nove šanse u budućnosti i nova radna mjesta za srpsku privredu

SRNA

23.10.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je usaglašen konačan tekst sporazuma između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu referentnih i inovacionih tehnologija.

Vučić je u razgovoru sa potpredsjednikom ruske državne agencije za atomsku energiju "Rosatom" Nikolajem Spaskim iskazao snažnu podršku jačanju saradnje dvije zemlje u toj oblasti, saopćeno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

On je uvjeren da će saradnja s "Rosatomom" donijeti nove šanse u budućnosti i nova radna mjesta za srpsku privredu.

Spaski je istakao da ruski predsjednik Vladimir Putin pruža snažno podržava realizaciju svih dogovora Srbije i Rusije u oblasti primjene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

On je ocijenio da je podrška, koju iskazuju Vučić i Putin, jasan pokazatelj da je riječ o korisnom dogovoru od najvišeg značaja za Srbiju i Rusiju, navodi se u saopćenju.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti za saradnju srpske nauke i privrede sa "Rosatomom", kako bi nuklearna energija dobila primjenu u medicini, poljoprivredi, kao i u inovativnim granama privrede.

"Rosatom" je najveća ruska državna korporacija sa 330 kompanija i više od 250.000 zaposlenih, koja ima potpisane ugovore za narednih 10 godina vrijedne više od 130 milijardi dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.