BEOGRAD

Vučić: Formiranje vojske Kosova dovest će do destabilizacije regiona

On je ponovio da punopravno članstvo u EU predstavlja vanjskopolitički prioritet njegove zemlje

Arhiv

SRNA

29.10.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku s predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Eduardom Kukanom da je zabrinut zbog namjere Prištine da formira vojsku Kosova i naglasio da će to dovesti do destabilizacije situacije u regionu.

On je poručio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, čak i u situaciji pojačanih političkih i sigurnosnih tenzija koje su, prije svega, nepovoljne za Srbe na Kosovu.

Vučić je upoznao Kukana s razlozima koji su doveli do prekida dijaloga, naglasivši da nisu ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma, prije svega formiranje zajednice srpskih općina, saopćeno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

On je ponovio da punopravno članstvo u EU predstavlja vanjskopolitički prioritet Srbije i naglasio da je cijelom regionu mjesto u Uniji i da bi to doprinijelo bržem ekonomskom razvoju zemalja Balkana.

Vučić je naveo da je, u skladu s novim preporukama Venecijanske komisije, u septembru predstavljen revidirani nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Kukan je kao pozitivan ocijenio ekonomski napredak Srbije i naglasio da su strani investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, što EU pozdravlja.

On je poručio da mu je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu i dodao da je neophodno raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.