SRBIJA

Na beogradskim ulicama 40 hiljada demonstranata

Organizatori demonstracija zatražili su od vlasti da otkriju nalogodavce ubistva

Građani nosili zviždaljke i transparente s natpisima "Počelo je". Blic.rs

Fena

23.12.2018

Treća po redu protestna šetnja beogradskim ulicama, pod sloganom "Jedan od pet miliona", održana je u subotu navečer, a prema riječima organizatora, okupilo se između 30 i 40 hiljada građana.

Organizatori demonstracija zatražili su od vlasti da otkriju nalogodavce ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nalogodavce napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića, kao i da objavi ko je pokušao ubiti novinara Milana Jovanovića. 

Građani su nosili zviždaljke i transparente s natpisima "Počelo je", "1 od 5 miliona", "Dok svi nisu slobodni, niko nije". Neki od njih su nosili žute prsluke s natpisima "1 od 5 miliona", kao i bedževe s istim tekstom i "Stop krvavim košuljama".

S razglasa su emitirani dijelovi informativnog programa RTS i izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koje su demonstranti ispratili burnim negodovanjem. 

Za razliku od prethodna dva protesta, kada su se i političari nalazili na čelu kolone, oni u subotu nisu bili u prvom redu, već su kolonu predvodili obični građani.

Prethodne dvije subote bez incidenata održane su protestne šetnje "Stop krvavim košuljama", kao odgovor na napad na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, a parola "Jedan od pet miliona" uslijedila je nakon što je, komentirajući prvu protestnu šetnju, Vučić rekao da neće ispuniti nijedan zahtjev opozicije makar na ulice izašlo pet miliona ljudi i koliko god dugo protesti trajali. 

Sljedeći protest organizatori su najavili za subotu, 29. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.