POSJETE

Ruski lider Vladimir Putin napustio Srbiju

Očekuju ga svečani doček ispred Palate Srbije, sastanak s Aleksandrom Vučićem, kao i s članovima Vlade, ali posjeta Hramu Svetog Save

Putin odlazi iz Srbije. Kurir

Avaz.ba

17.1.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravi u posjeti Srbiji. Pojedine ulice su blokirane, dok su mjere sigurnosti na najvišem mogućem nivou.

Putina danas u Beogradu, između ostalog, očekuju svečani doček ispred Palate Srbije, sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s članovima Vlade, ali i posjeta Hramu Svetog Save, gdje se očekuje okupljanje velikog broja građana.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

17.14

Završena je pres-konferencija dvojice predsjednika. Vladimir Putin sada će se uputiti ka Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu, gdje ga očekuju hiljade građana.

17.00

Rusija je danas jedan od najvećih investitora u Srbiji, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin poslije tet-a-tet sastanka.

On je, također, rekao i da je robna razmjena između Rusije i Srbije drastično porasla i da sada iznosi dvije milijarde dolara.

- Ne samo da isporučujemo vojnu tehniku nego i kupujemo borbene sisteme, borbenu tehniku, vi znate šta već - rekao je Putin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodao je da je saradnja dvije zemlje danas obimnija nego ranijih godina.

S riječi smo prešli na djela - rekao je Vučić.  

Kako je naveo, i to je "u oblasti energetike naročito, u oblasti vojne saradnje, infrastrukture, saobraćaja, ali isto tako i kulture, obrazovanja, sporta i svih sfera društva“.

- Vjerujem, gospodine predsjedniče, da ćemo i dalje moći unapređivati ekonomsku razmjenu. Danas smo otvorili i neka nova poglavlja, od digitalizacije do korištenja nuklearne energije - rekao je on.

16.55

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je tokom boravka u Beogradu da je "ruski stav po pitanju Kosova poznat".

- Mi se zalažemo za obostrano prihvatljvio rješenje za Kosovo u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a - rekao je Putin. 

On je dodao da su "posljednji potezi Prištine - uvođenje taksi i stvaranje Vojske Kosova, izazvali ozbiljnu napetost 

- Ti potezi mogu dovesti do destabilizacije Balkana. Rusija je, kao i Srbija, zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran - dodao je Putin. 

16.40 

Nakon dodjele ordena, počela je konferencija za medije dvojice predsjednika. Vučić je rekao da mu je izuzetna čast što je imao priliku ugostiti Vladimira Putina. 

- Veoma smo zadovoljni napretkom saradnje u svim oblastima. Danas smo u dvije faze potpisali veliki broj sporazuma iz gotovo svih sfera života dvije zemlje. Naši ekonomski odnosi su sve bolji. Dugo smo razgovarali danas o svim poslovima koji su pred nama - rekao je Vučić.

16.25

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Aleksandra Nevskog.

16.22 

Završen je i bilateralni sastanak i tom prilikom je potpisan 21 sporazum, trećina iz oblasti inovacija i digitalizacije.

16:00

Nakon kratkog obraćanja Vučića i Putina, počeo je plenarni sastanak delegacija. Očekuje se da će sastanak trajati nešto kraće nego što je predviđeno.

15.54 

Završen je sastanak Vučića i Putina.

- Razmotrili smo sve teme, a želim još jednom izraziti zahvalnost predsjedniku Putinu - rekao je Vučić u obraćanju medijima nakon završetka sastanka sa Putinom.

Dodao je da je saznao da ima preko 30.000 ljudi na ulicama Beograda.

Putin je nakon sastanka rekao da je Rusija danas jedan od najvećih investitora u Srbiji.

- Ne samo da isporučujemo vojnu tehniku, nego i kupujemo borbene sisteme, vi znate šta već - rekao je Putin. 

Vučić je dodao da je saradnja dvije zemlje danas obimnija nego ranijih godina. 

- Sa riječi smo prešli na djela. Vjerujem da ćemo i dalje moći da unapređujemo ekonomsku razmjenu. Danas smo otvorili i neka nova poglavlja od digitalizacije do korištenja nuklerarne energije - rekao je on.

Oni su poručili da su odnosi Rusije i Srbije sve bolji.

14:38

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom posjete pričaju na ruskom, prenose srbijanski mediji.

14:17

Na početku sastanka Vučić se obratio ruskom predsjedniku i istakao značaj dobrih srbijansko-ruskih odnosa. 

- Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i hoću da vam lično zahvalim na tome što ste mnogo energije, truda, rada, vremena, usudio bih se reći, poštovanja i ljubavi uložili u napredak naših odnosa. Nama trgovinska razmjena napreduje u ozbiljnim procentima. U svim sferama društvenog života napredujemo - kazao je Vučić.

On je podsjetio ruskog predsjednika na prvi susret u Sočiju.

- Htio bih da vas podsjetim da, kada smo se prvi put vidjeli u Sočiju, prije šest godina, tada je tu bio i gospodin Lavrov, najviše smo pričali kako da Srbija vraća dugove. Sada sve plaćamo na vrijeme i taj problem više ne postoji - rekao je Vučić.

Zahvalio se Putinu za svu podršku koju Rusija pruža Srbiji i poštivanju intergiteta. 

- Mislim da je Rusija uvijek mogla računati da ima saveznika u Srbiji - naveo je Vučić.

Nakon obraćanja Vučića, Putin je zahvalio stanovnicima Beograda na prijemu.

- Puno ste uradili posljednjih godina za razvoj rusko-srbijanskih odnosa i ja ću danas imati lijepu priliku da vam uručim državnu nagradu za vaš doprinos svemu tome za sve što ste uradili - rekao je Putin Vučiću.

14:09 

Delegacija je ušla u Palatu Srbije, gdje će obići Arhiv o srbijansko-ruskim odnosima, nakon čega se očekuje tet-a-tet, a ubrzo i bilateralni sastanak. 

14:01 

Predsjednici Srbije i Rusije stigli su ispred Palate Srbije, gdje počinje svečani doček za ruskog predsjednika.

Nakon što su intonirane himne dvije zemlje, predsjednici su izvršili počasnu smotru garde, nakon čega su se Putin i Vučić poklonili srbijanskoj zastavi. Nakon toga, Putin se pozdravio sa srbijanskim državnim vrhom. Ruski predsjednik se prvo rukovao s premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. 

13:36

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić stigli su na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje su ih dočekali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i okupljeni građani.

Prema programu posjete, Putin i Vučić su položili vijence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu, nakon čega su intonirane ruska i srbijanska himna.

13:05

Ruski predsjednik stigao je u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je Aleksandar Vučić. 

12:48

Avion u kojem se nalazi ruski predsjednik ušao je u srbijanski zračni prostor, a njega prate srbijanski migovi.

11:45

Ispred Palate Srbije, gdje će se održati ceremonija svečanog dočeka uoči Putinovog dolaska, sprema se počasna paljba za ruskog predsjednika.

11:33

Predsjednička flota aviona Vladimira Putina poletjela je jutros s aerodroma Vnukovo u Moskvi za Beograd, a prvi od aviona preletio je Bjelorusiju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i u 11 sati ušao u zračni prostor Srbije, tačno između Subotice i Sombora, može se vidjeti na servisu Flightradar24, koji uživo prati letove putničkih aviona u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.