SRBIJA

Uoči posjete ruskog predsjednika, izlijepljene naljepnice "Putine, idi kući"

Pojavile se u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Bačkom Petrovcu, Vrbasu, Bečeju, Novom Bečeju, Kovačici

Vladimir Putin. Arhiv

Fena

17.1.2019

Uoči dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Srbiju, u nekoliko gradova Vojvodine izlijepljene su naljepnice na kojima na engleskom jeziku piše “Putine, idi kući” (Putin, go home), a potpisala ih je organizacija "Mlada Vojvodina", prenijeli su u pojedini vojvođanski mediji.

Naljepnice su se pojavile u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Bačkom Petrovcu, Vrbasu, Bečeju, Novom Bečeju, Kovačici.

Organizacija "Mlada Vojvodina" i ranije je bila poznata po sličnim akcijama.

Riječ je o službeno neregistriranoj organizaciji koja sebe doživljava, kako su ranije navodili vojvođanski mediji, kao "revolucionarni republikanski pokret" čijim simpatizerima je, kako navode, dosta "kilavih i mlakih" autonomaških političara.

"Mlada Vojvodina" široj javnosti je postala poznata kada je, nakon izbora u španskoj pokrajini Kataloniji i pobjede stranaka koje se zalažu za otcjepljenje te pokrajine, ispisala grafite "Vojvodina = Katalonija" u više gradova u Vojvodini.

Poslije toga, prenijeli su agencija Beta i list "Blic", u javnosti su se oglašavali i putem novih grafita, plakata i saopćenja u kojima je oštro kritizirala Vojvođansku partiju, Vojvođanski klub, Demokratsku stranku i Ligu socijaldemokrata Vojvodine.

To je do sada bilo najaktivnije djelovanje "Mlade Vojvodine", koja je i ranije sporadično ispisivala grafite kojima je zahtijevala bolji položaj za Vojvodinu, za koju traže status republike.

Navode i kako su "nepomirljivo protiv klerofašista i Putinove Rusije", ali i da su protiv i "zapadnog NATO imperijalizma i krvavog neoliberalnog kapitalizma".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.