2015. GODINE Naveo i da postoje dobri politički odnosi između Srbije i Rusije

Vučić posebno zahvalio Putinu za ruski veto na rezoluciju o Srebrenici

Tokom posjete odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog

Avaz.ba
17.01.2019 17:27

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić danas u Beogradu

Foto: AFP

Aleksandar Vučić odlikovan je danas prilikom posjete Vladimira Putina Beogradu Ordenom Aleksandra Nevskog, a tom prilikom je poručio da nikad neće zaboraviti Putinu što je 2015. stavio veto na rezoluciju o Srebrenici.

U kratkom obraćanju medijima Vučić je kao jednu od najvažnijih stvari kao zahvalnost Rusiji i Putinu istakao što nisu podržali rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija u Ujedinjenim narodima. 

- Naša saradnja nije po protokolu, ona je mnogo dublja. Vladimir Putin je lider od najvažnijeg značaja za Rusiju. On je podigao Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo. Naš narod nikad neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine kada je Rusija stavila veto na rezoluciju u Srebrenici, prema kojoj bi Srbi trebali biti proglašeni za genocidni narod. Tada je Putin zaštitio istinu i pravdu - kazao je Vučić.

Naveo je da postoje dobri politički odnosi između Srbije i Rusije.

- Ova nagrada koju sam dobio predstavlja odgovornost za našu buduću saradnju. Srbija je zaslužila ovu nagradu. Srbija je uspješno čuvala svoj suverenitet, teritorijalni integritet i vojnu neutralnost. Hvala, predsjedniče, što cijenite to i razumijete položaj Srbije - rekao je Vučić.

Naveo je i da je njihova vojna saradnja uvijek bila korektna.

- Predsjednik Putin je uvijek nama izlazio ususret. On je kazao da je Srbija vrlo disciplinirana zemlja, ima discipliniranu vlast. Mi sve svoje obaveze ispunjavamo. Srbija je pouzdan partner Rusiji. Srbija nema problema s finansijama. Srbijanska ekonomija napreduje - kazao je Vučić.

NA VRH