ISTRAŽIVANJE

Za članstvo Srbije u Evropsku uniju 55 posto građana

Agencije

Fena

18.1.2019

Istraživanje pod nazivom "Evropska orijentacija građana Srbije" pokazalo je kako 55 posto građana Srbije podražava ulazak te zemlje u Evropsku uniju. 

Rezultati su to najnovijeg istraživanja javnog mnijenja koje svakih šest mjeseci provodi Ministarstvo za evropske integracije Srbije, a u kojem je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina i koje je rađeno prema standardu Eurobarometra.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika, njih čak 75 posto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo provoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije zemlje.

Za 17 posto građana članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, a također za 17 posto više mogućnosti za zapošljavanje. Za 15 posto mogućnost slobodnijeg kretanja unutar granica EU, a za njih devet posto mogućnost da se uredi stanje u Srbiji.

Što se tiče "problema Beograda i Prištine", 64 posto građana smatra da bi se oni trebali rješavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Republike Srbije za nastavak dijaloga i spremnost da se na taj način dođe do održivih rešenja, javlja Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.