REGION

Srbija: Protest "Jedan od pet miliona" u Nišu i Novom Sadu

U blizini improvizirane bine nalazi se grupa od tridesetak ekstremnih desničara

U Nišu i Novom Sadu protesti "Jedan od pet miliona". B92

b92.net

18.1.2019

Drugi po redu protest "Jedan od pet miliona" u organizaciji Pokreta mladih "Za Niš bez straha" počeo je u tom gradu. Protest je počeo i u Novom Sadu. 

Okupljeni u Nišu su s pištaljkama, nose srpske zastave i transparente na kojima piše "Pobunjeni gradovi", "Isključi TV uključi mozak", i "Hoćemo lice ubice - pravda za Olivera Ivanovića".

Bivši radnici elektronske industrije, mašinske i drugih propalih preduzeća nose transparent "Oj Vučiću care naše zarađene pare da nam daš".

Sa razglasa se pušta muzika, a poslije govora okupljeni će krenuti u protestnu šetnju. Uz ranije pomenutih devet zahtjeva lista je večeras proširena sa zahtjevom da se ispitaju zloupotrebe i malverzacije javnog komunalnog preduzeća pogrebne usluge.

Među zahtjevima je i zaustavljanje isključenja struje socijalno ugroženim građanima, zahtjev da javni izvršitelji ne postupaju u sporovima koji se vode protiv socijalno ugroženih građana, kao i to da se aerodrom, Elektrodistribucija i Regionalna privredna komora vrate gradu.

Prvo protestno okupljanje "Jedan od pet miliona" počelo je večeras ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Na trgu ispred pozorišta okupilo se oko 2.000 građana, a neki od njih nose zastave Srbije i Vojvodine kao i različite antirežimske transparente.

U neposrednoj blizini improvizirane bine sa koje govornici pokušavaju da se obrate okupljenima nalazi se grupa od tridesetak ekstremnih desničara, kao i trubači koji izvode nacionalističke i patriotske pjesme zbog čega se govornici ne čuju.

Ekstremisti drže u rukama ruske zastave, kao i crnu četničku zastavu sa lobanjom na kojoj piše "Sa vjerom u Boga - sloboda ili smrt". Drže veliki transparent na kojem piše "Ne u EU, ne u NATO, ema predaje".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.