AKCIJE Ilegalno prebacivanje stranih državljana preko granice

Uhapšena kriminalna grupa koja je krijumčarila migrante iz Srbije u BiH

Prilikom pretresa kod osumnjičenih osoba pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i SIM kartica

Fena
22.01.2019 12:22

Srbija: Uhapšena kriminalna grupa koja je krijumčarila migrante

Foto: Ilustracija

U Srbiji je uhapšeno šest članova organizirane kriminalne grupe, koja je u julu i avgustu prošle godine prokrijumčarila 42 migranta iz Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, saopćilo je srbijansko Tužilaštvo za organizirani kriminal. 

Uhapšeni se sumnjiče da su od 17. jula do 28. avgusta prošle godine prokrijumčarili 42 migranta iz Srbije na teritorij BiH, Hrvatske i Mađarske, radi daljnjeg tranzita do neke od zemalja Evropske unije.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe koju je predvodio osumnjičeni S. A. krijumčarili su državljane Pakistana, Afganistana, Irana i Sirije na način što su, uz pomoć svojih veza sa stranim državljanima iz Pakistana, pronalazili migrante zainteresirane za odlazak u zemlje Evropske unije, a zatim organizirali ilegalno prebacivanje stranih državljana iz Srbije na teritorij BiH, Hrvatske i Mađarske, a potom i prihvat na teritorij Hrvatske i Mađarske radi daljnjeg tranzita migranata do neke od zemalja Evropske unije.

- Imovinska korist koju su ostvarili članovi organizirane kriminalne grupe za izvršen tranzit migranata kretala se oko 700 eura po jednom migrantu, dok je organizator ostvarivao imovinsku korist u zasad neutvrđenom iznosu - navodi se u saopćenju.

Prilikom pretresa kod osumnjičenih osoba pronađeno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i SIM kartica.

Svi uhapšeni su, uz krivičnu prijavu, sprovedeni u Tužilaštvo za organizirani kriminal u Beogradu, nakon čega će biti saslušani.

NA VRH