ODLUKE

Apelacioni sud Srbije odbio žalbe advokata, narkobos Darko Šarić ostaje u pritvoru

Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj sedmici 2018. godine

Darko Šarić. Blic.rs

Blic.rs

23.1.2019

Apelacioni sud Srbije odbio je žalbe advokata Darka Šarića, pljevaljskog narkobosa osuđenog na 15 godina robije zbog šverca kokaina, i produžio mu pritvor.

Apelacioni sud je zaključio da je Specijalni sud, postupajući prema njegovim nalozima iz prethodnog rješenja, pravilno zaključio da razlozi zbog kojih je pritvor Šariću određen i produžavan, od momenta određivanja pa do danas nisu izgubili na svom intenzitetu i značaju, rekla je portparol Suda Mirjana Piljić.

- Zbog toga je, i uz činjenicu da je Šarić proveo u privoru više od četiri godine, prvostepeni sud pravilno zaključio da je pritvor, iako najteža,  i dalje jedina adekvatna, odnosno jedina nužna i neophodna mjera za osiguranje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka - napomenula je Piljić.

Stav Apelacionog suda, kao i Specijalnog suda, jeste da se ovo ne bi moglo ostvariti nekom drugom blažom mjerom, prije svega mjerom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, kako je to predloženo u žalbama okrivljenih.

Prema riječima Piljić, Apelacioni sud je također odbio kao neosnovane žalbe na rješenja o produženju pritvora Petru Obradoviću, Milošu Cajiću i Nebojši Sretenoviću, koji su osuđeni kao pripadnici Šarićeve grupe.

Njima je pritvor produžen do upućivanja na izdržavanje zatvorskih kazni.

Pred kraj pošle godine Apelacioni sud je ukinuo prvostepeno rješenje Specijalnog suda o produženju pritvora Šariću nakon izricanja prvostepene presude, jer, kako je tada obrazložio, nisu jasni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno što se ne može zamijeniti blažom mjerom.

Apelacioni sud je odlučivao, prema žalbama branilaca Pljevljaka, koji od kraja prošle godine traže oslobađanje svog klijenta iz pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj sedmici 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru - ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom mjerom (poput nanogice).

Tužilaštvo za organizirani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je vijeće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godinu, ponovo donijelo rješenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

Podsjećamo, Darko Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bijegu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je i pritvoren. Dva puta je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najprije je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina robije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.