AFERE

Sud u Londonu podigao šest tužbi za pedofiliju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Odgovornost pojedinih vladika do danas u Srbiji nije sudski utvrđena

Avaz.ba

24.1.2019

Visoki sud u Londonu zaveo je polovinom januara šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene.

- Daljnji koraci su da tužena strana treba odgovoriti na tužbu. Onda će sud odrediti kako će se postupak voditi. To može biti na neki način prekinuto ili promijenjeno od tužioca i tuženih, tako da oni mogu podnijeti sudu zahtjeve za razne proceduralne radnje i to će odrediti način na koji će parnica biti vođena - rekao je Kesar za RSE.

Naglasio je da je lakše voditi predmet ovako bez uplitanja velikog broja ljudi, koji se mogu kasnije uključiti ukoliko bude potrebe i kad se procijeni da je to neophodno.

Srpska pravoslavna crkva se još nije javno izjasnila o ovom slučaju.

Također, ni odgovornost pojedinih vladika SPC-a, koji su bili prijavljeni za pedofiliju, do danas u Srbiji nije sudski utvrđena.

RSE navodi da je vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić 2006. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četvorice dječaka.

Općinski sud u Nišu je Pahomija nakon dugotrajnog sudskog postupka u dva od četiri predmeta zbog nedostatka dokaza oslobodio, dok je u druga dva predmeta nastupila zastara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.