DRUŠTVENE MREŽE

Mladić iz Srbije rekao roditeljima da je homoseksualac, a njihova reakcija je postala hit na internetu

Otkrio da se osjećao nevjerovatno, i da se stalno pitao je li ovakav ishod moguć

Ilustracija

Blic.rs

25.1.2019

Otkriti porodici svoju seksualnu orijentaciju za veliki broj homoseksualaca problem je koji donosi strah i anksioznost, i to upravo pred onima koji bi trebali da nam budu najbliži. Osude, ponekad čak i nasilje, psihičko i fizičko, nažalost često bude reakcija roditelja, ali se ipak s vremena na vrijeme čuje i za pozitivne primjere.

Tako je jedan mladić iz Srbije podijelio sa tviterašima vijest da se "autovao", odnosno saopćio roditeljima da je homoseksualac, i da su njegovi roditelji to odlično prihvatili, a na njegovu sreću i oduševljenje zbog toga, ne možete ostati ravnodušni.

- Ljudi moji, upravo sam se autovao mojima! Šok! Koliko plakanja i suza, koliko emocija! Koliko ludila! Umiranja po sto puta u sekundi. Mili moji, prihvatili su me!!! Otac čak i više nego majka! Još uvijek nisam svjestan šta se desilo! - napisao je on na Twitteru, a nizali su se komentari podrške.

Blic.rs kontaktirao je mladića koji im je ispričao kako je došlo do te prelomne odluke, a kako bi sačuvao anonimnost, mladić koji se predstavio kao V. K. o sebi je bio spreman da otkrije tek ponešto: ima 25 godina i živi sa roditeljima u Zrenjaninu.

- Malo je sve ovo otišlo predaleko - prvo je što nam je rekao, aludirajući na pažnju koju je dobio zbog tvita o "autovanju".

- Mislio sam da nikad neću moći da im saopćim ovako nešto, iako sam to mnogo puta htio uraditi, ali je sam strah od odbacivanja i svih mogućih posljedica bio jači od mene - priča ovaj mladić.

On nam je opisao kako je došlo do ovakvog razgovora, a na pitanje kako se pripremao da im ovo saopći, kaže da se sve, zapravo, odvilo spontano i u afektu.

"Nije normalno da nemaš djevojku"

- Jedne večeri zbog nekih naših problema koje ne bih da iznosim, imali smo porodični skup i razgovor koji je bio pun tenzije i napetosti. Između svega toga, došla je na red tema i o tome kako to da ja nemam djevojku, kako to nije normalno, šta se dešava. Vršen je veliki pritisak na mene po tom pitanju - priča V. K.

On dodaje kako više nije mogao to podnijeti i naprosto se slomio.

- Počeo sam plakati, tresti se, cijelo tijelo mi se treslo od napetosti i toga što želim da im kažem, a ne znam kako ću. Taj osjećaj je veoma teško opisati. Prosto ne bih poželio nikome da se tako osjeća u tom trenutku. Rekao sam sebi: okej, to je to, ovo će biti kraj!

"Nisam vjerovao šta vidim"

Mladić kaže i da je očekivao "strašnu reakciju". 

- Ustao sam, smogao sam snage i rekao to. "JA SAM GEJ." U tom trenutku kao da sam pokidao sve "lance" u kojima sam živio cijelog života. Na moje iznanađenje, reakcija je bila sasvim staložena i mirna. Nisam vjerovao šta vidim i kako dalje da se ponašam. Istina je, bili su šokirani.

Nakon te objave, nastavio je razgovor o svojoj orijentaciji sa porodicom, kako kaže, "na sasvim civiliziran način", zbog čega je "bio u nevjerici da je tako nešto moguće".

"Kakav god, ti si naše dijete"

- Rekli su da sam ja njihov kakav god da sam, ja sam njihovo dijete. Svi smo se izljubili - ističe mladić.

Mladi tviteraš kaže da se osjećao nevjerovatno, i da se stalno pitao je li ovakav ishod moguć. Shvatio je da ga porodica voli "bez obzira na sve" i da ga prihvataju.

- Je li moguće? Ta sreća se ne može opisati. Hvala vam mama i tata, do neba vam hvala! Ne samo na ovome, nego na svemu ikada pruženom u mom životu. Volio bih i da se drugi roditelji ugledaju na ovu situaciju i podrže svoju djecu. Ne znate kako je njima, a oni su ipak vaši - zaključuje ovaj hrabri mladić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.