NAJAVLJENO

Emanuel Makron narednih sedmica u Beogradu

Ambasador Frederik Mondoloni istakao da posjeta koja je bila planirana za početak decembra nije otkazana, već odgođena

Emanuel Makron. Arhiv

Srna

28.1.2019

Emanuel Makron (Emmanuel Macron), predsjednik Francuske, narednih sedmica stiže u posjetu Srbiji, a tačan datum dolaska trebao bi uskoro biti poznat, izjavio je za "Večernje novosti" ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni (Frederic).

Veoma naporno radim na dogovorima s Beogradom o novom datumu i nadam se da ću uskoro moći predložiti konkretan termin. Očekujem da do posjete dođe u narednim sedmicama - rekao je Mondoloni. 

On je istakao da posjeta, koja je prvobitno bila planirana za početak decembra, nije otkazana, već odgođena, jer je to Makron zamolio zbog unutrašnjih prilika u Francuskoj.

Mondoloni kaže da Francuska podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da nema informacija da je bilo ko oročio završetak dijaloga za juni ove godine. 

- Što prije bude postignut sporazum, to bolje. Tražili smo od Prištine da povuče odluku o taksama na robu iz Srbije i nadamo se da će se to uskoro desiti - rekao je francuski ambasador.

List navodi da se očekuje da centralne teme susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Makrona, osim ekonomije i francuskih investicija, budu i situacija u regionu i pronalaženje rješenja za pitanje Kosova. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.