ODNOSI Dvojica predsjednika razgovarala telefonski

Vučić zahvalio Erdoanu na podršci u izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

Srna
08.02.2019 23:16

Foto: Agencije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je još jednom zahvalio predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) za podršku izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, jer je bolje infrastrukturno povezivanje Srbije i BiH ujedno i podrška miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Vučić i Erdoan u telefonskom razgovoru još jednom su naglasili svoju čvrstu opredijeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose dvije zemlje koji su već na visokom nivou, kako politički, tako i ekonomski, saopćila je služba predsjednika Srbije za saradnju s medijima.

U dugom i sadržajnom razgovoru Vučić i Erdoan su izrazili uvjerenje da će kroz rad Visokog vijeća za saradnju, kao i na druge načine, nastaviti da još snažnije i odlučnije unapređuju sveukupne odnose i saradnju u svim oblastima.

Vučić je pozvao Erdoana da uskoro posjeti Srbiju, kako bi bila održana druga sjednica Visokog vijeća za saradnju i bili dogovoreni novi elementi političke i ekonomske saradnje dvije zemlje, navodi se u saopćenju.

On je rekao da je Erdoanova podrška turskim investicijama u Srbiji od najvećeg značaja za snaženje ekonomije Srbije i bolji životni standard građana. 

Predsjednik Srbije je zahvalio za nove investicije kompanija iz Turske, navodeći da turski investitori u velikom broju žele da ih obojicu ugoste prilikom zvanične posjete Erdoana Srbiji, kao i da tom prilikom mogu da otvore i nove pogone.

Vučić je zahvalio Erdoanu za Zakon o izvozu junetine iz Srbije u Tursku, koji je, kako se navodi, od neprocjenjivog značaja za poljoprivredu Srbije.

Erdoan je istakao da je veoma sretan što je trgovinska razmjena dvije zemlje u 2018. godini prvi put premašila milijardu eura i da očekuje da ta razmjena bude još veća, posebno poslije usvajanja Zakona o slobodnoj trgovini sa Srbijom u turskom parlamentu.

Predsjednik Turske rekao je da podržava politiku mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, koju vode Srbija i predsjednik Vučić, ističe se u saopćenju i dodaje da je Erdoan naglasio da će Turska učiniti sve, ne samo da održi, već i da unaprijedi izuzetno prijateljske odnose sa Srbijom. 

NA VRH