REGION

Deseti protesti "Jedan od pet miliona" u Srbiji

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu su se okupljenima obratili pisac Marko Vidojković

Srbija: Protesti "1 od 5 miliona". RTS

RTS

9.2.2019

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je deseti po redu protest "Jedan od pet miliona". Nakon okupljanja na Platou, građani nezadovoljni vlašću u Srbiji krenuli su u protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama. 

Na Platou su se okupljenima obratili pisac Marko Vidojković i Sanja Pilipović, majka jednog od mladića koji je priveden zbog nošenja improviziranih vješala na protestu prošle subote. 

Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju. Trasa kojom će proći protestna kolona je: Plato - Vasina - Makedonska - Svetogorska - Takovska - Kneza Miloša - Kralja Milana - Terazije.

Okupljenima na Platou pridružili su se i studenti FPN-a, FON-a, ETF-a i Saobraćajnog fakulteta. Oni su se ranije tokom dana okupili ispred studentskog doma "4. april" odakle su krenuli u protestnu šetnju do Filozofskog fakulteta.

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" apelirali su ranije danas na pojedince da ne donose makete vješala jer, kako ističu, takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja.

Protesti "Jedan od pet miliona" održani su jučer u gradovima širom Srbije – u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru, Požarevcu i Čačku.

Prvi protest nezadovoljnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ranije su upućeni zahtjevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao ubiti Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao ubiti novinara Milana Jovanovića.

Kasnije su dodati i zahtjevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Također, učesnici protesta zahtijevaju i objavljivanje plana za rješavanje pitanja Kosova.

Na jednom od prethodnih protesta pročitano je pismo, upućeno i vlasti i opoziciji, u kojem je istaknuto da građani ne žele vlast nego servis građana i upravu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.