REAKCIJE

Vučić: Niko nije potpuno iskren, stotinama hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma

Predsjednik Srbije izjavio kako Albanci već mjesecima izvode trik u kome Ramuš Haradinaj mjerama stječe unutrašnju popularnost

Aleksandar Vučić. Arhiv

Srna

16.2.2019

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je da je u dosadašnjim razgovorima sa zvaničnicima tokom Minhenske sigurnosne konferencije stekao utisak da Albanci simuliraju realnost koja ne postoji, dok se dobar dio međunarodne zajednice pravi da to ne vidi.

Neko nije potpuno iskren. Svi govore o potrebi ukidanja taksi, ali takse i dalje postoje. Jedino što smo čuli ovdje po tom pitanju je "hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mjere" - rekao je Vučić novinarima na marginama konferencije.  

On je naveo da u simuliranju učestvuje i dio međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor brojnoj delegaciji Prištine, koja intenzivno lobira kod učesnika konferencije.

Vučić je ocijenio da je iz postupaka predstavnika Prištine na konferenciji očigledno da raspolažu neograničenim sredstvima za lobiranje i istakao da su u svom ponašanju izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a da im neki, poput Ukrajinaca, organiziraju radne ručkove s utjecajnim političarima. 

- Stotinama hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma - izjavio je Vučić.

Vučić je naveo da Albanci već mjesecima izvode trik u kome Ramuš Haradinaj (Ramush) mjerama stječe unutrašnju popularnost, a Hašim Tači (Hashim Thaci) osigurava međunarodnu podršku tako što govori kako će se postići sporazum.  

- Zašto to rade, jasno je, ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o njemu, a da su Srbi bili protiv, jer sve vrijeme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti - rekao je Vučić.

Komentirajući prištinsku platformu za pregovore, Vučić je rekao da će Srbija morati reagirati na ono što rade Albanci.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.