PRAG

Uhapšen višestruki ubica Čaba Der

Za osumnjičenim je više država raspisalo međunarodne potjernice i evropske naloge za hapšenje

Čaba Der. Facebook

Avaz.ba

2.3.2019

Za Čabom Derom srbijanska policija raspisala je potjernicu zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Nebojše Miloševića na Banovom Brdu 5. januara.

Na osnovu međunarodne potjernice sinoć je u Pragu uhapšen D. Č. (39), koji se sumnjiči da je ubio tridesetsedmogodišnjeg muškarca.

Srbija će zatražiti ekstradiciju osumnjičenog Čabe Dera kako bi, za krivično djelo za koje se sumnjiči, bio procesuiran u državi.

Za osumnjičenim je više država raspisalo međunarodne potjernice i evropske naloge za hapšenje. 

Der Čaba je Srbin sa najviše crvenih potjernica. On je za pet mjeseci ubio tri osobe, a za njim su tragale policije širom svijeta.

Podsjećamo, Čaba Der je u martu prošle godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. uhapšeni u Sarajevu sa pištoljem i “heklerom” na kojima je bio montiran prigušivač. Der i Gojčević su nakon presude prebačeni u zenički zatvor.  

Dvojac je u aprilu prošle godine preuzeo interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina.

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Der je već bio u zatvoru zbog ubistva. Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude, a suđenje kretalo ispočetka, u Okružnom sudu u Novom Sadu sredinom aprila 2009. treći put izrečena je presuda za ubistvo 11. maja 2004. u novosadskom restoranu “Marina” u centru grada. Čaba Der iz Čantavira kod Subotice, označen kao ubica Branislava Jelačića, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić iz Kaća, okrivljen da je Dera podstakao na ubistvo, na 11 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.