REAKCIJA

Jovanović: Najveća greška koju možete napraviti u borbi za demokratiju je povlađivanje nacionalizmu

Ocijenio da postoji rizik da protesti u potpunosti prestanu da budu građanski

Čedomir Jovanović. Arhiv

Avaz.ba

3.3.2019

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da podržava ljude koji protestiraju širom Srbije jer, kako je rekao, žele više od onoga što je naša stvarnost danas, ali i ocijenio da postoji rizik da protesti "u potpunosti prestanu da budu građanski."

Naveo je kako je građanska Srbija "uvijek bila sinonim za modernu, progresivnu, evropsku Srbiju". Jovanović je u pisanoj izjavi ocijenio da su "ljudi koji šetaju protiv nasilja morali mnogo energičnije reagirati na nasilje koje je taj protest proizveo kada je napadnut Prajd info-centar tokom jedne od šetnji."

- Poslije toga su aktivisti počeli dolaziti sa LGBT zastavama na proteste, pa su praktično odatle otjerani. Sjetimo se da su ti protesti počeli sa zabranom ljudima da govore na protestima, mislim na Mirjanu Karanović i Duška Vujoševića. Najveća greška koju možete napraviti u borbi za demokratiju je povlađivanje nacionalizmu, tu se završava priča o demokratiji - naveo je Jovanović, a prenio LDP.

On je dodao da podržava pojedince "koji svojom energijom žele osvojiti više slobode u ovom društvu", ali i dodao da ima "osjećaj sramote kada vođama opozicije danas zovemo Đilasa, Jeremića, Stamatovića, Dveri, Pokret Otadžbina."

- Ne možete od mene očekivati da se u bilo čemu složim sa Stamatovićem,koji dovodi ruske paravojne formacije da obučavaju djecu da rukuju oružjem. Svako od njih se sa Vučićem razišao kada nije uspio ostvariti svoj lični interes, nekome je uskraćena podrška za predsjedničku kandidaturu, nekome je zasmetalo što još nismo ruska gubernija, a nekome što ne može od Zlatibora napraviti svoje igralište - naveo je Jovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.