SRBIJA Intervju za italijansku agenciju ANSA

Vučićeva izjava o priznanju Kosova nakon nekoliko sati promijenjena

Avaz.ba
05.03.2019 08:31

Vučić: Sporna izjava

Foto: Arhiv

Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za italijansku agenciju ANSA povodom dolaska premijera Đuzepea Kontea (Guiseppe Conte) u Beograd. 

Iako su ovakvu izjavu prenijeli mnogi mediji pozivajući se na agenciju Beta, ona je kasnije izmijenjena.

A onda je Beta tokom večeri objavila ispravak, piše "Jutarnji list".

- Na zahtjev italijanske agencije ANSA, koja je izmijenila svoju prvobitnu verziju vijesti izbacivanjem jednog njenog dijela, ponovo emitiramo dio intervjua u kojem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori o Kosovu. 

Tako sada intervju počinje sljedećim riječima: 

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kompromis s Prištinom ne bi predstavljao poraz, nego pobjedu za budućnost Srbije i da je njegova dužnost da objasni Srbima značaj takvog sporazuma. Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobjedu. Pobjedu za budućnost Srbije - piše u novom tekstu.

Agencija AFP nije mijenjala svoj tekst.

- Predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je nagovijestio da bi Srbija mogla biti sklona priznati Kosovo kao suverenu državu, ali bi tražila nešto zauzvrat od svoje bivše pokrajine kao dio šireg kompromisnog sporazuma - piše AFP.

U daljnjem tekstu se navodi Vučićeva izjava.

- Moramo pronaći kompromis, ne može priznati Kosovo, a da ništa dobijemo s druge strane - prenosi AFP i poziva se na ANSA-u. 

Svoje verzije intervjua nisu promijenili ni B92 ni ''Politika'', što je posebno interesantno jer je bliska Vučićevoj vladi. No, ''Kurir'' i ''Informer'', koji se, kažu u Beogradu, uređuju direktno iz Vučićevog kabineta, donose samo kratku vijest koja govori o dolasku premijera Kontea. O Kosovu ni riječi.

U završnoj verziji intervjua ostala je zatim rečenica: 

- Iako sve djeluje teško i na trenutke čak i nemoguće, mi smo osuđeni na pronalaženje kompromisa. Siguran sam da ćemo uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja doći do rješenja - rekao je predsjednik Srbije i dodao da, ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, to će biti katastrofa.

Nastavak intervjua nije bio sporan, ali nije ni toliko zanimljiv.

Vučić je naglasio mudar i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na “maksimalističke i provokativne” mjere Prištine, i to s ciljem da ne ugrozi mir i stabilnost u regiji. Ali je i ponovio da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbi i Albanci, prema njegovim riječima, dva su najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se jamčila regionalna stabilnost.

Predsjednik Srbije je u intervjuu negirao da je ikada imao tajne susrete s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, kako su tvrdili pojedini mediji, a “čistim lažima” je nazvao vijesti koje su nedavno objavljene o postojanju navodnog nacrta konačnog sporazuma Beograda i Prištine. 

Naveo je da cijeni posrednički rad visoke predstavnice Federike Mogerini (Federica Mogherini), za razliku od kosovske strane koja kritizira Brisel.

- Problemi su između Srba i kosovskih Albanaca, ne mogu kritizrati Evropu, koja je učinila sve što je moguće da bi održala mir - rekao je Vučić.

U vezi s mogućnošću prijevremenih izbora, o kojima se uporno priča o medijima, Vučić je kazao da oni zavise od različitih faktora, koji se tiču i vanjske politike, posebno odnosa s Prištinom i eventualno obnove dijaloga s Kosovom.

Komentari

NA VRH