SRBIJA

Održan protest u Beogradu "1 od 5 miliona": Okupljeni blokirali ulaze u RTS

Na platou ispred Filozofskog fakulteta

Beograd: Održani protesti. RAS Srbija

Blic.rs

9.3.2019

Okupljanje građana na četrnaestom protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu počelo je, kao i svake subote, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen. Učesnici protesta "naoružani" su standardnom "opremom" - pištaljkama i trubama - a tu je i kamion sa ozvučenjem, sa kojeg će se govoriti večerašnji govornici.

Među okupljenima su i Rada Trajković, Siniša Kovačević, Dragan Đilas, Nikola Jovanović, Dušan Petrović, Boško Obradović, Sergej Trifunović.

Prvi je govorio Vladimir Dimitrijević, koji je, poznat po tome što podržava antivaksere, što širi homofobne ideje i teorije zavjere. Na protestu je, međutim, govorio o simbolici 9. marta. 

- Jeza me prođe kada pomislim da danas tražim ono što sam tražio devedesetih kao student. I tada je jedan od zahtjeva Miloševiću bio objektivno izvještavanje RTS-a. Godinama smo doživljavali razočaranja od onih koji su nas predstavljali. Ovi protesti zato moraju opstati u zemlji u kojoj je sve postalo pravno nasilje - rekao je Dimitrijević.

Kolona je stigla do "Terazijske česme", odakle je glumac Branislav Lečić, kao tokom Plišane evolucije održao govor.

- U Srbiji je probuđena građanska svijest, a bez nje nema slobode - rekao je on. 

Lečić je rekao da već 28 godina govori po trgovima i poručuje da bez slobode nema života.

- Ovo ovdje je narodni parlament, skupština. Svaka institucija mora da skrene pažnju na svoj narod, a narod je sad na ulicama. Svaki medij mora da upozna javnost sa tim. Tada sam na ovoj česmi upoznao Đinđića. Rekao sam da moraju proći 40 dana i 40 noći jer se toliko dugo budi satana. Nismo sačekali. Morali smo da trpimo još dugo da se desi 5. oktobar. A sada kažu da je taj 5.oktobar bio izdaja države. Ma nemoj? Taj 5. oktobar je kao i ovaj dan danas - poručio je on.

On je rekao da vlast dijeli narod, da utjeruje strah. 

- E, pa neće moći. Zato idemo zajedno u šetnju, budite solidarni sa svima, pa i onima koji su zavedeni i ne vjeruju u ono što radite, jer je sve to nas narod. Pozivam sve građane da se usprave, da napune svoje srce energijom i da nikada ne priznaju da su uplašeni jer ne smiju biti. Pobijedimo. Nemojte da vas lažu da su ovo protesti za smjenu vlasti, ovi protesti su afirmiranje našeg prava da ne damo da niko više ovako vodi vlast, da imamo pravo na fer i poštene izbore. Ovo je zato evolucija. Istrajte i nemojte da se dijelite ni po kojoj osnovi. Sad nema podijele i biranja, sem da padne ovaj režim i ova vlast - rekao je on. 

Kako je dodao, 12. marta bit će obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

- Zato moramo na ulicu da kažemo: "Zorane, tvoje ideje su još uvijek žive, borimo se mi za njih - zaključio je Lečić i pozvao okupljene da blokiraju zgradu RTS.

Učesnicima protesta organizatori su podijelili pozivnice za okupljanje u utorak, 12. marta, na 16. godišnjicu ubistva Zorana Đinđića.

Šetnja se odatle nastavila Ulicom kralja Milana. Organizatori su ispred RTS-a izveli su performans "Dnevnik slobodne Srbije", tokom kojeg su čitali vijesti kako ih oni vide, a u najvećem broju njih, naravno, glavna tema su bili protesti.

Protestima se pridružio i Policijski sindikata Srbije, a okupljenima se ispred RTS obratio predsjednik sindikata Veljko Mijailović. On je najavio proteste ispred MUP-a za ponedeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.