SJEĆANJA

Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi

Zoran Đinđić. Arhiv

Srna

12.3.2019

U Beogradu će danas biti obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića. 

Tradicionalno, porodica i rukovodstvo DS-a, kao i prijatelji i poštovaoci, danas će položiti vijence i cvijeće na Đinđićev grob. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade položit će vijenac u 10 sati u dvorištu zgrade Vlade Srbije na mjestu atentata na Đinđića. U čast Đinđiću bit će organiziran i niz drugih manifestacija. 

Zbog organiziranja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao "Crvene beretke", Milorad Ulemek Legija, a na istu kaznu i Zvezdan Jovanović, izvršilac ubistva i Ulemekov zamjenik. 

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, još nije otkrivena. 

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska Demokratske opozicije Srbije, a Vlada koju je predvodio bila je izabrana 25. januara 2001. godine. 

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a uspostavljene su veze sa zapadnim državama, čiji lideri su ga izuzetno poštovali. 

Bio je jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS-a. 

Đinđić je bio i prvi, poslije 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda. 

Na tu funkciju izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije Zajedno, a smijenjen je sedam mjeseci kasnije, na zahtjev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.