PROJEKTI Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije i projektiranje potpisan u decembru 2018.

Erdoan, Vučić i Dodik na otvaranju radova na autoputu Beograd - Sarajevo

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor ''Puteva Srbije'', koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije "Tašjapi"

Avaz.ba
12.03.2019 20:00

Redžep Tajip Erdoan i Aleksandar Vučić

Foto: Arhiv

Radovi na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, odnosno na izgradnji dionice kroz Srbiju, Sremska Rača - Kuzmin planirani su za juni, izjavila je danas ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović. 

- Izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu nego i za cijeli region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na dionici Sremska Rača - Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsjednika - Aleksandra Vučića, Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan) i Milorada Dodika - rekla je Mihajlović.

U saopćenju iz kabineta ministrice navodi se da je komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektiranje i izgradnju dionica autoputa Beograd - Sarajevo između Vlade Srbije, ''Puteva Srbije'' i turske kompanije "Tašjapi" potpisan 19. decembra 2018. godine - prenose agencije.

Podsjeća se da je dionica Sremska Rača - Kuzimin duga oko 17 kilometara, a vrijednost radova oko 220 miliona eura, dok je dionica Požega - Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona eura.

Izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH s koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno s autoputem Beograd - Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege, navodi se u saopćenju.

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor ''Puteva Srbije'', koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije "Tašjapi", koja će izvoditi radove.

Komentari

NA VRH