SRBIJA

Završen protest "Jedan od pet miliona", demonstranti najavili dolazak na konferenciju Vučića

Protesti predvođeni liderom Pokreta Dveri, Boškom Obradovićem

Građani u zgradi RTS-a. Printscreen

Avaz.ba

16.3.2019

Nakon svega što se večeras dešavalo u Beogradu, na kraju se obratio i direktor RTV-a, Dragan Bujošević, koji je kazao da su protesti u Srbiji izgubili legitimitet nasilnim upadom u zgradu tog javnog servisa.

23.43

Aleksandar Vučić zakazao konferenciju za nedjelju u 12h. Boško Obradović poručio da svi dođu na konferenciju i da nema odustajanja. 

- Mi sutra organizatori protesta moramo učestvovati u Dnevniku 2 ili će nas biti još više - poručio je Obradović.

23.25 

Veliki broj građana je još uvijek ispred zgrade RTS-a u Beogradu. Čekaju obećanje da će se moći obratiti u Dnevniku 2 na tom javnom servisu.

23.23

- Situacija je pod kontrolom. Izvedeni su svi koji su upali i demolirali RTS. To je urađeno na miran i ozbiljan način bez prevelike upotrebe sile i zaštitili smo sve zaposlene. Poštujući zakon zaštitli smo sve i izbacili one koji su htjeli da ugroze sigurnost. U svakom narednom ovakvom incidentu reagirat ćemo isto i nećemo dozvoliti nikome u Srbiji da ugrožava bilo kome u Srbiji niti da prijeti - rekao je ministar MUP-a Srbije, Stefanović.

23.05 

Boško Obradović se obratio građanima ispred zgrade RTS-a kazavši da se neće razići dok im se ne ispune zahtjevi, a to je gostovanje i obraćanje uživo na RTS-u gdje bi iznijeli zahtjeve i razloge zbog kojih protestiraju duže od tri mjeseca u većini gradova Srbije.

- Branimo slobodu medija, nema povlačenja, nema predaje - poručio je Obradović.

22.50

Ministar MUP-a Srbije, Nebojša Stefanović ponovno se obratio i istakao da je jedna osoba privedena jer je napala policajca. 

- Policija je na miran način pozvala demonstrante da se raziđuju, ali oni nisu htjeli. Demolirali su i pokušali upasti nasilno u program. Ovi ljudi mogu da se zadrže ispred RTS-a, ali bez nasilja. Neće biti nasilja, ako niko ne vrši nasilje - istakao je Stefanović.

22.50

Saopćeno je da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javnosti obratiti sutra u podne.

22.46 

Policija i dalje osigurava zgradu RTS-a, a građani se ne povlače. Boško Obradović i Dragan Đilas sa predstavnicima demonstranata trenutno dogovaraju naredne korake.

22.36 

Policija je napravila blokadu i zaštitila ulaz u zgradu RTS-a, a demonstranti su sjeli na pločnik, gdje zvižde i uzvikuju razne parole, među kojima i "Vučiću pederu" i "Lopovi".

22.31 

"Ovo je početak slobodne Srbije", "Idite na Kosovo", "Gotovo je" uzvikuju između ostalog demonstranti ispred zgrade RTS-a.

22.20

Policijski kordon silom odguruje demonstrante ispred zgrade RTS-a. Građani uzvikuju i žale se na upotrebu sile. Stotine okupljenih demonstranata je sada ispred zgrade RTS-a. 

Demonstranti uzvikuju "Ustaše".

22.10

Situacija je konstantno na ivici eskalacije. Lider Dvera, Boško Obradović čuva se za ogradu dok ga desetak pripadnika specijalne jedinice policije pokušava izgurati niz stepenice. Svi policajci su navukli fantomke preko lica.

21.48

Demonstranti prilikom okršaja sa policijom uzvikuju "Uhapsite Vučića". Lider Dveri, Boško Obradović odbio je poziv predstavnika beogradske policije da sa učesnicima protesta "Jedan od pet miliona" napusti zgradu RTS-a, zahtijevajući da govori na RTS-u.

Građani su donijeli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz.

Skandiraju i "Sram vas bilo" i "Kerovi".

Izveli su Dragana Đilasa, a Boško Obradović sjedi na podu.

21.45

Pripadnici policije su oko 21.30 ušli u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode ljude.

Prvo je u dvorište RTS-a ušla jedna grupa pripadnika policije, a potom i u samu zgradu gdje se nalaze učesnici protesta "Jedan od pet miliona". 

Nekoliko minuta kasnije oni su počeli da izvode građane koji su bili u zgradi.

21.10

Ministar MUP-a Srbije, Nebojša Stefanović oglasio se i poručio kako je ovo nešto što šalje veoma lošu sliku. 

- Molim sve građane da se mirno raziđu. Večeras RTS nije dobar nikome. Pozivamo sve da prekinu sa kršenjem zakona. Srbija mora da bude zemlja u kojoj se izvještava bez straha - izjavio je Stefanović.

20.50

Boško Obradović u obraćanju medijima istakao je kako ima informacije da će policija sve demonstrante izbaciti u 21 sat. On je zamolio ministra MUP-a Srbije Nebojšu Stefanovića da se večeras ne obračunava sa narodom i da omogući njihovo pravo kao što im je i moto " da znamo sve". 

- Od ponedeljka do nedelje postoje protesti, svaku veče i pozivamo sve da se ne igraju, da ne šalju policiju. Sve nas prave budalama i uskraćuju nam pravo na RTS-u. Nismo ništa uradili ružno, nikom ništa ružno nismo rekli. Tražimo i od policije da stanu na našu stranu, ovo je javni servis. Oni sad pokušavaju da nas sve jedno po jedno izbace. Naše je pravo da se čuje istina na javnom servisu. Šta je problem da nas puste na dva minuta?  Šta da očekujemo od Aleksandra Vučića, ništa, hoćemo samo naše pravo - istakao je Obradović.

20.30

Boško Obradović je rekao da mole tri mjeseca da se pojave u programu, ali da se to nije desilo. Predstavnici osiguranja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao "nećemo da rušimo, da krademo". 

- Tražimo malu stvar - vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici - rekao je lider Dveri. Rekao je da nakon toga odmah izlaze i da će lično provjeriti da li su svi izašli.

On je dodao da su počeli da pregovaraju sa urednicima RTS. 

- Nemojte da je neko slučajno napravio neku štetu. Razgovaramo sa gospodinom Zoranom Stanojevićem, tražimo uključenje u program. Tražimo samo ono što nam pripada. Došli smo po naše pravo i nećemo otići - poručio je Obradović.

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata.

20.10

Okupljeni građani, nakon mirnog stajanja ispred fakulteta, krenuli su u šetnju centralnim beogradskim ulicama, poslije koje su blokirati zgradu RTS-a u Takovskoj ulici gdje se organizirati "Dnevnik slobodne Srbije". U zgradu su ušli lider Dveri Boško Obradović i jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Sa njima je ušlo i nekoliko desetina građana, a njih dvoje su se prepirali sa dežurnim urednikom i tražili da uđu u kabinet odakle se emituje "Dnevnik". 

Kako javljaju mediji na lice mjesta stigla je i policija.

18.05

U Beogradu se večeras održava 15. po redu protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama" koji je počeo okupljanjem građana od 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Okupljenim građanima se obratio dramaturg Siniša Kovačević koji je rekao kako je došao da pozove, "ne u šetnju, nego u marš za slobodu".

- Dobili smo talog od vlasti, Božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo "dosta", ostat ćemo samo mi starci, a u staračkim domovima djeca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode - rekao je Kovačević.

Ispred Filozofskog fakulteta su bili i pojedini predstavnici opozicije, predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, Nikola Jovanović, Zoran Lutovac, a građani nose transparente "Hoćemo drveće, nećemo gondolu", "Šetamo za zdraviju prirodu i društvo".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.