SRBIJA Nakon vanredne konferencije koju je predsjednik održao u podne

Beograd: Demonstranti se razilaze, Obradović dao rok policiji

Avaz.ba
17.03.2019 11:46

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu pres-konferenciju nakon sinoćnjeg protesta u i ispred zgrade RTS-a te je poručio da se ne plaši i da država neće dozvoliti nasilje.

Dok je trajalo Vučićevo obraćanje javnosti, ispred zgrade Predsjedništva okupilo se više hiljada nezadovoljnih građana Srbije, a pojačan je i broj pripadnika sigurnosnih snaga.

Demonstranti koji su danas protestirali ispred stanice PU za grad Beograd "29. novembar", a prethodno i Predsjedništva Srbije, razišli su se mirno.

17:55

Lider Dveri Boško Obradović, obraćajući se demonstrantima sa kamiona ispred policijske stanice "29. novembar", dao je rok policiji da sutra do 15 sati oslobodi osobe privedene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

- Ukoliko se to ne desi, organizatori protesta saopćit će kada ćemo se ponovo okupiti, i tada kada se ponovo okupimo iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost - poručio je Obradović. 

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhapsi njih, "a ne djecu".

17:15

Demonstranti planiraju da se večeras ponovo okupe pred zgradom RTS-a. Skandiraju "Nećemo odustati".

16:25  

Aleksandar Vučić je napustio zgradu Predsjedništva Srbije nakon što su demonstranti otišli.

Vučić je zgradu Predsjedništva napustio u svom službenom vozilu, a na dobacivanja grupe okupljenih građana samo se osmjehnuo. Građani su mu govorili da je u svom obraćanju lagao uz brojne psovke i uvrede, na što je Vučić ciničnim smijehom samo odmahnuo glavom te poručio "Sve najbolje vam želim".

16:22

Kolona demonstranata, koji su danas satima blokirali ulaze u zgradu Predsjedništva Srbije, stigla je ispred Policijske uprave za Grad Beograd "29. novembar" u Bulevaru despota Stefana.

Ministar policije Nebojša Stefanović dočekao ih je ispred PS. Okupljeni skandiraju njegovo ime i traže ostavke. 

15:21

Nakon što su demonstranti rekli da je pobjegao, Vučić se putem Instagram Storyja obratio i rekao da se nalazi na svom radnom mjestu i da nikada neće pobjeći jer principi za koje se on bori su vredniji od života, a to je pristojna Srbija.

- Nikada neću popustiti pred fašistima kao što je Obradović i pred ostalim tajkunima - poručio je Vučić.

15:15

Obradović je rekao da je Vučić pobjegao tajnim putevima kao miš i da im se ruga objavljujući fotografije na Twitteru.

Pozvao je sve okupljene da odu do policijske stanice "29. novembar" i traže slobodu mladića koji je uhapšen zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a. On je kazao da im se Vučić ruga objavljujući fotografiju kako igra šah.

15:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podijelio je na Twitter fotografiju na kojoj se vidi kako trenutno igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

- U Predsjedništvu kratak odmor pred poslijepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvijek pobjeđuje nasilnike - napisao je Vučić na Twitteru. 

14:45

Lideri opozicije su saopćili okupljenima da imaju informaciju da ima desetak ljudi kojima su danas sudi, a neki su već osuđeni.

Prekršajni sud u Beogradu izrekao je danas kaznu do 30 dana zatvora 19-godišnjem mladiću zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru u vezi sa sinoćnim upadom u zgradu RTS-a.

Predsjednik Prekršajnog suda Milan Marinović rekao je da je mladić osuđen po hitnom postupku zbog prekršaja "drsko i bezobzirano ponašanje izvršeno u grupi".

On će odmah biti upućen u zatvor na izvršenje kazne, jer žalba na ovu odluku ne odgađa izvršenje, ali svakako im pravo da se žali, dodao je Marinović.

Napomenuo je da su još četiri osobe privedene Prekršajnom sudu i da do kraja dana sud treba da donese odluke i o njihovim slučajevima.

14:40 

Borko Stefanović kazao je da su ovi protesti spontani, da građani samo traže pravdu i da nije bilo nasilja.

14:13

Dvojica policajaca povređena i prebačena u Urgentni centar.

14:05

Prema riječima organizatora protesta, uhapšeno je nekoliko osoba.

Demonstranti i dalje pozivaju Vučića da im se obrati ispred zgrade Predsjedništva. Boško Obradović je okupljenima kazao da ima informaciju da je Vučić pokušao pobjeći kroz podzemni prolaz.

13.50  

Sa kamiona se obraćaju opozicioni lideri koji pozivaju demonstrante da ostanu okupljeni. Još nije poznato nalazi li se Aleksandar Vučić i dalje u zgradi Predsjedništva gdje je održao pres-konferenciju.

13:35

Demonstranti su dopustili novinarskim ekipama da napuste zgradu Predsjedništva. Napravili su "živi obruč" ispred zgrade kako predsjednik Srbije ne bi prošao neopaženo.

13:16

Vuk Jeremić, predsjednik Narodne stranke rekao je okupljenima ispred zgrade Predsjedništva da ovaj dan niko od njih neće zaboraviti.

13:10

Demonstranti skandiraju "Gotov je" i "Vučiću, izađi napolje".

12:58

Boško Obradović poručio je da Vučić ne može izaći iz zgrade Predsjedništva bez ostavke.

- Najveća kukavica u historiji srpske politike može izaći automobilom samo na ovaj izlaz koji blokiramo. Nastavimo blokadu zgrade do ostavke Vučića. Nema povlačenja, nema predaje - rekao je Obradović.

12:45

Novinari ne mogu izaći iz zgrade Predsjedništva. Blokirani su svi izlazi.

12:35

Protesti su prošireni i na okolne ulice, a policija u punoj opremi je na svakom koraku. Demonstranata je sve više, a kako prenose mediji, došlo je do fizičkog obračuna s policijom na jednoj od ulica oko zgrade Predsjedništva Srbije.

Situacije je brzo stavljena pod kontrolu, a policija je koristila i suzavac.

12:28

Vučić je novinarima kazao da se narod s Kosova sprema krenuti u Beograd da ga brani.

- Nema potrebe da me iko brani - rekao je Vučić zahvaljujući im se.

12:15 

Demonstranti su blokirali sve izlaze iz zgrade Predsjedništva Srbije.

- Policija Beograda štiti najvećeg lažova u historiji Srbije od građana koji su došli po njegovu ostavku. Nalazimo se ispred jedinog izlaza iz kojeg može izaći automobilom. A na dva druga može pješice. Čekamo ga na sva tri ulaza. Nećemo se razići dok on ne izađe da ga pozdravimo. Policiju pozivamo da se pridruže narodu i uhapse Vučića. Mi nismo došli praviti incidente - rekao je Obradović.

12:10

Vučić je rekao da država neće dozvoliti nasilje.

- Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke ciljeve, varaju se. Svi koji u nasilju učestvuju, za nasilje će i odgovarati - poručio je predsjednik Srbije.

12:05

- Da stvari postavimo da budu sasvim jasne. Srbija neće dozvoliti da nasiljem ugrožavate bilo koga - rekao je Vučić i naglasio da su sve vrijeme puštali da se protestira, ali mirno.

Vučić je rekao da je sinoć bilo oko 1.500 ljudi, a da ih je danas još manje. Kaže da su Obradović, Đilas i Jeremić mislili da se on neće smjeti pojaviti.

- Ja nemam strah, mogu izgubiti samo život. Ja nemam 500 miliona eura i nemam šta izgubiti - rekao je on.

12:03

Lider Dveri pokreta Boško Obradović je s grupom demonstranata probio metalnu ogradu oko zgrade Predsjedništva, prenose srbijanski mediji. Kako je rekao, 1.023 osobe probile su ogradu oko Predsjedništva.

- Fašisti Obradović i tajkun Đilas probili su neku ogradu koju niko nije čuvao, misleći da će ih se neko uplašiti. Samo vas obavještavam, dobio sam na papiru, nisu oni naročito hrabri da bi smjeli ići negdje dalje, a da to nisu uplašene dame u desku RTS-a - kazao je Vučić.

12:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je zgradu Predsjedništva, a vanredna pres-konferencija počela je u 12 sati. 

On je, kako prenose pojedini mediji, do ove zgrade došao pješice kroz Pionirski park, a primjetan je veći broj policajaca ispred zgrade. Na poziv Saveza za Srbiju (SzS), građani su se okupili ispred zgrade Predsjedništva.

- Kao što vidite, veoma sam uplašen - rekao je na početku Vučić.

08:31

U Beogradu su sinoć održani petnaesti po redu protesti "1 od pet miliona", a situacija je bila napeta do ponoći.

Grupa demonstranata je ušla u zgradu RTS-a i zahtijevala da gostuju u "Dnevniku" kako bi izvijestili građane Srbije zbog čega izlaze na ulice već 15. put.

Policija je nešto prije ponoći istjerala demonstrante iz zgrade RTS-a, nakon čega je lider Dvera Boško Obradović poručio okupljenima da se mirno raziđu, a zatim pozvao građane da danas tačno u podne dođu ispred zgrade Predsjedništva Republike Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću kažu šta misle dok se on bude obraćao naciji na vanrednoj konferenciji za medije koja je sazvana tokom sinoćnjih protesta.

Od okupljenih su se tokom cijele noći mogle čuti poruke protiv Aleksandra Vučića, ministra Nebojše Stefanovića, SNS-a, Ane Brnabić, a tražili su i smjenu direktora RTS-a Dragana Bujoševića.

Oglasi

Komentari

NA VRH