SRBIJA

Nakon upada u zgradu RTS-a: Sud odbio odrediti pritvor osumnjičenima

Oni će se u daljnjem toku postupka braniti sa slobode

Demonstranti u zgradi RTS-a. Printscreen

B92

19.3.2019

Viši sud u Beogradu odbio je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora trojici osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom upada učesnika protesta u zgradu RTS-a.  

Oni će se u daljnjem toku krivičnog postupka braniti sa slobode.

- Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rešenje kojim je odbio prijedlog za određivanje pritvora prema U. S., M. P. i M. Č. - rekla je medijima portparol Suda Bojana Stanković.

Ona je dodala da na ovo rješenje Više javno tužilaštvo u Beogradu ima pravo uložiti žalbu Vanpretresnom vijeću u roku od tri dana.

U pitanju su dvojica osumnjičenih za unošenje motorne testere u zgradu javnog servisa, dok je treći osumnjičen za napad na policajca.

Sva trojica se terete za krivično djelo nasilničko ponašanje na javnom skupu.

Zbog upada u zgradu RTS-a u subotu u vrijeme emitiranja drugog "Dnevnika", osim ovih osumnjičenih koji odgovaraju krivično, šest okrivljenih je već osuđeno na 30 dana zatvora zbog prekršaja drsko i bezobzirno ponašanje iz Zakona o javnom redu i miru, a jedan na novčanu kaznu od 20.000 dinara (oko 330 KM).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra pogledati ove krivične predmete, ali da ne želi ništa prejudicirati dok se ne upozna sa detaljima slučaja.

Vučić ima mogućnost abolirati osumnjičene za izvršenje krivičnog djela od daljnjeg krivičnog gonjenja, a postupak za aboliciju, koja je regulirana Zakonom o pomilovanju, pokreće se po službenoj dužnosti, odnosno može ga pokrenuti samo ministar pravde.  

Poznat je slučaj abolicije iz 2012. godine, kada je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao od krivičnog gonjenja nekadašnjeg predsjednika FK Crvena zvezda Dragana Džajića i druge osumnjičene za zloupotrebe sa transferima fudbalera.

Čuven je i slučaj Aleksandra Rankovića, koji je aboliran odlukom Josipa Broza Tita na 4. brionskom plenumu od krivičnog gonjenja za slučaj prisluškivanja. 

Kada su u pitanju prekršajno osuđeni zbog upada u RTS, Vučić smatra da u njihovom slučaju nema ovlaštenja za aboliciju te da se nada da će Apelacioni prekršajni sud uvažiti njihove žalbe, osloboditi ih i pustiti iz zatvora. 

Oni su osuđeni u nedjelju po hitnom postupku i već su smješteni u zatvor na izvršenje kazne od po 30 dana zatvora, jer u ovom slučaju žalba ne odlaže izvršenje presude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.