REAKCIJE

Vučić pozvao opoziciju da kaže šta želi - izbore ili njegovu glavu

On je ocijenio kako se opoziciji zapravo ne ide na izbore, navodeći da su opozicione stranke izgubile više nego uvjerljivo

Aleksandar Vučić. Arhiv

Fena

25.3.2019

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je u ponedjeljak od opozicije da se očituje šta želi, izbore ili njegovu glavu, a opozicionim vođama poručio kako je "dosta šale" jer se vlast osvaja na izborima, sugerirajući im da se spreme "za istinu".

- Pa dosta je bilo šale. Vlast se u ovoj zemlji dobiva na izborima, a oni koji hoće na drugi način, neka to lijepo i kažu - napisao je Vučić u autorskom tekstu za tabloid Srpski telegraf i zapitao opoziciju "šta je cilj".

Vučić je ocijenio kako je neko "očigledno pobrkao pojmove demokratije, slobode i izbora" te je odlučio doći na vlast "tako što će pod svaku cijenu s nje ukloniti onoga ko je na izborima dobio 55 posto glasova". 

- I ako nisu izbori, šta je cilj? Šta žele uraditi kad upadaju u RTS, kada dođu pred Predsjedništvo da ga opkole, kada zakazuju skupove na koje će doći cijela Srbija - napisao je Vučić, zapitavši se hoće li ponijeti vješala i pile aludirajući na performanse na kojima su na početku demonstracija nošena vješala, a pri ulasku u RTS prošle subote električna pila i odrezana grana, kao kritička aluzija na masovnu sječu stabala zbog gradnje gondole na tvrđavi Kalemegdan.

On je ocijenio kako se opoziciji zapravo ne ide na izbore, navodeći da su opozicione stranke izgubile "više nego uvjerljivo, sve izbore u posljednjih sedam godina", poručivši opozicionim vođama da se spreme za istinu. 

Demonstracije "1 od 5 miliona", u kojima se traži Vučićeva ostavka, kao jedan od glavnih zahtjeva imaju poštene uvjete na izborima te medijski pluralizam i slobodu medija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.