SRBIJA Predsjednik Liberalno demokratske partije

Jovanović: To što je nama uradio NATO 1999. godine, mi smo učinili u Srebrenici

On navodi da nema potrebe da patrijarh iz Niša govori, kako on kaže, šta moraju da brane, niti da Milorad Dodik "priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama"

Avaz.ba
25.03.2019 16:35

Jovanović: Ni nakon 20 godina u Srbiji ne razumiju

Foto: Arhiv

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da su okupljanja u Nišu i Kragujevcu povodom obilježavanja 20 godina od početka NATO bombardiranja pokazala da ni poslije dva desetljeća u Srbiji ne razumiju kako su se uopće našli u situaciji da se konfrontiraju s cijelim svijetom.

On navodi da je na politiku koja je vođena devedesetih godina svijet odgovorio surovim bombardiranjem, i sam gazeći međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih naroda, i taj potez poredi s onim što je Srbija uradila u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona UN-a, zbog čega su stradali civili, žene, djeca, stari.

- Posebno je za osudu šutnja o albanskim žrtvama i stradanju Albanaca, ne samo od bombi NATO-a već i od, u neuporedivo većoj mjeri, brojnih zločina raznih paravojnih ili regularnih državnih formacija. Tačno je da hrabrost i žrtve Srbije i njenog društva, da u tom trenutku iznesu sve strahote bombardiranja, ne smiju biti zaboravljene, niti gledane jednim okom, kako ne bismo zaboravili da je sve naše zlo u najvećoj mjeri posljedica pogubne nacionalističke politike, koja je prvo uništila sve oko nas, pa na kraju i gotovo nas same - kazao je Jovanović.

On tvrdi da "kosovska mitomanija", kako je nazvao atmosferu na državnom obilježavanju tog dana, i slična ikonografija u Kragujevcu na skupu Vojnog sindikata nisu ništa drugo nego "zajednička poruka da je i dalje živa i snažna politika koja nas je već jednom odvela u pakao".

Jovanović u saopćenju navodi da nema potrebe da patrijarh iz Niša govori, kako on kaže, šta moraju da brane, niti da Milorad Dodik "priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama".

Lider LDP-a istovremeno tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje jednom nogom želi u Evropu, a ''drugom nogom i dalje stoji na istom onom mjestu zbog kojeg su već jednom platili strašnu cijenu stradanja".

Komentari

NA VRH