SRBIJA

Jovanović: To što je nama uradio NATO 1999. godine, mi smo učinili u Srebrenici

On navodi da nema potrebe da patrijarh iz Niša govori, kako on kaže, šta moraju da brane, niti da Milorad Dodik "priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama"

Jovanović: Ni nakon 20 godina u Srbiji ne razumiju. Arhiv

Avaz.ba

25.3.2019

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da su okupljanja u Nišu i Kragujevcu povodom obilježavanja 20 godina od početka NATO bombardiranja pokazala da ni poslije dva desetljeća u Srbiji ne razumiju kako su se uopće našli u situaciji da se konfrontiraju s cijelim svijetom.

On navodi da je na politiku koja je vođena devedesetih godina svijet odgovorio surovim bombardiranjem, i sam gazeći međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih naroda, i taj potez poredi s onim što je Srbija uradila u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona UN-a, zbog čega su stradali civili, žene, djeca, stari.

- Posebno je za osudu šutnja o albanskim žrtvama i stradanju Albanaca, ne samo od bombi NATO-a već i od, u neuporedivo većoj mjeri, brojnih zločina raznih paravojnih ili regularnih državnih formacija. Tačno je da hrabrost i žrtve Srbije i njenog društva, da u tom trenutku iznesu sve strahote bombardiranja, ne smiju biti zaboravljene, niti gledane jednim okom, kako ne bismo zaboravili da je sve naše zlo u najvećoj mjeri posljedica pogubne nacionalističke politike, koja je prvo uništila sve oko nas, pa na kraju i gotovo nas same - kazao je Jovanović.

On tvrdi da "kosovska mitomanija", kako je nazvao atmosferu na državnom obilježavanju tog dana, i slična ikonografija u Kragujevcu na skupu Vojnog sindikata nisu ništa drugo nego "zajednička poruka da je i dalje živa i snažna politika koja nas je već jednom odvela u pakao".

Jovanović u saopćenju navodi da nema potrebe da patrijarh iz Niša govori, kako on kaže, šta moraju da brane, niti da Milorad Dodik "priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama".

Lider LDP-a istovremeno tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje jednom nogom želi u Evropu, a ''drugom nogom i dalje stoji na istom onom mjestu zbog kojeg su već jednom platili strašnu cijenu stradanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.