SRBIJA

Ukinuta presuda Miri Marković: Poslije 16 godina postupka sve ide ispočetka

Naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom i otklone sve nelogičnosti i povrede krivičnog postupka

Mirjana Marković. Agencije

Blic.rs

26.3.2019

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine na godinu zatvora bila osuđena nekadašnja predsjednica JUL-a Mirjana Markovića povodom optužbi da je 2000. godine utjecala na vladinu komisiju da nezakonito dodijeli državni stan dadilji njenog unuka. 

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na stranici Suda, naloženo je da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve nelogičnosti iz presude i povrede krivičnog postupka. 

Ukinutom presudom nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević bila je osuđena na godinu i po zatvora, a tadašnji direktor "Diposa" Miloš Lončar na godinu zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a Marković jer ih je podstrekivala na izvršenje tog djela.

Ova ukinuta presuda bila im je izrečena poslije skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka, koji će se sada nastaviti ponovnim prvostepenim suđenjem.

Marković se sudilo u odsustvu, jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna potjernica.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je presuda ukinuta pošto sadrži bitne povrede odredbi krivičnog postupka jer je nerazumljiva i proturječna datim razlozima, nema razloga o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a razlozi koji su dati su nejasni i u znatnoj mjeri proturječni.

Kada je riječ o dostupnosti Marković, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopćili su da ona u toj državi uživa status političke izbjeglice i da ne može biti uhapšena po potjernici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.