BUNT

Brnabić: To što su izabrali današnji dan, najbolje govori o njima

Članovi SzS, predvođeni liderom Dveri Boškom Obradovićem, protestirali su danas ispred Skupštine grada Beograda

Avaz.ba

4.4.2019

Ulaz u Skupštinu grada Beograda - Avaz
Ulaz u Skupštinu grada Beograda - Avaz
Ispred  Skupštine grada Beograda - Avaz
Ispred ulaza u Skupštinu grada Beograda - Avaz
Ispred ulaza u Skupštinu grada Beograda - Avaz

Povodom nereda u Beogradu, oglasila se i Ana Brnabić, premijerka Srbije.

- U centru grada opozicija ponovo pravi nerede, najlakše je praviti nasilje, žao mi je što dio opozicije zna da se demokratskim putem jedino mogu mijenjati stvari. Oni ne biraju demokratski put, Srbija je demokratska zemlja, a oni predstavljaju jako malo nacije. Vlada će sačuvati mir i sigurnost. To što Savez za Srbiju (SZS) ukazuje već dugo vremena i što su ovaj dan izabrali da prave nerede, kada u gradu imamo oko četiri hiljade stranih gostiju na regionalnom digitalnom samitu, najbolje govori o njima. Oni danas žele pokazati neku drugu sliku Srbije. Vlada će učiniti sve da sačuva mir, a pozivam građane Srbije da ne brinu zbog njihovog nasilja - izjavila je Brnabić.

11:58

Kako su ranije najavili, organizatori i građani su trenutno ispred Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije REM. Donijeli su zaštitne ograde koje su odnijeli s Trga republike. 

- Rekonstrukcija REM-a je nešto što je neophodno ovom gradu. Danas smo prisustvovali nemilim scenama ispred Skupštine grada, jer nam je onemogućeno da ukažemo na problem uništavanja grada. Doživjeli smo poniženje, poslate su dame da se obračunaju sa nama. Zašto nisu primili naš zahtjev da razgovaramo sa gradonačelnikom koji smo danas podnijeli - rekao je Boško Obradović, koji je naveo da je Kolarčeva ulica, gdje su skinuli zaštitnu ogradu, simbol blokade grada.

Nedugo nakon toga protest je završen.

11:30

Okupljeni nakon blokade, koja je trajala nešto duže od sat, na poziv organizatora, krenuli su prema Trgu republike, gdje je u toku građevinska rekonstrukcija.

Trenutno se dvije grupe okupljenih, žena iz Skupštine i demonstranata, prepucavaju o tome "ko koga plaća" i "ko zbog koga ne može da nađe posao". 

Žene sjede na stepeništvu ispred Skupštine i blokirale su sam ulaz u zgradu, dok opozicija stoji nadomak ulaza i zahtijeva da im se obrati gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ili njegov zamjenik Goran Vesić.

10:51

Članovi Saveza za Srbiju (SzS), predvođeni liderom Dveri Boškom Obradovićem, blokirali su ulaz u Skupštinu grada Beograda, prenosi Blic.

U Skupštini je u toku sjednica za rodnu ravnopravnost, a okupljeni ispred uzvikuju parole protiv gradske vlasti.

Grupa djevojaka Bošku Obradoviću i okupljenima uzvikivala je "fašisti, fašisti". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.