SRBIJA

Mogu samo ćuška, čvoka i udarac po zadnjici: Najnovijim izmjenama Porodičnog zakona roditeljima zabranjene batine

Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja

Ilustracija

Avaz.ba

11.4.2019

Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičnog zakona u Srbiji uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja djeteta, najavio je za "Politiku" Dragan Vulević, posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja, prenosi Telegraf.rs.

Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dijete dobilo ćušku, čvoku ili udarac po zadnjici.

- Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savjetovališta za brak i porodicu, razvojnih savjetovališta, škola za roditelje...Mi smo svjesni da nećemo dobiti rezultate za godinu, jer je mijenjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vrijeme - kaže Vulević.

On podsjeća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (djelimično) oduzimanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano provodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje djeteta.

Cilj izmjena zakona jeste da u svijesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje djeteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.