BEOGRAD

Završeni protesti u Srbiji: Iznijeti zahtjevi, rok vlastima do petka ili slijede nova okupljanja

Pročitani zahtjevi ujedinjene opozicije i predstavljen plan kako će dalje djelovati

Avaz.ba

13.4.2019

U Beogradu su danas održani protesti opozicije "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" ispred Skupštine Srbije. Predstavnici Saveza za Srbiju  pročitali su zahtjeve ujedinjene opozicije i predstavili plan kako će dalje djelovati.

Posljednja poruka sa večerašnjih protesta, a možda i najznačajnija: "Iznijeti zahtjevi, rok vlastima do petka ili slijedi novi protest".

19:50 

Protest je s posljednjim govorom za večeras i zvanično završen, građani se razilaze sa platoa ispred Skupštine Srbije.

19:45 

- U toku je drugi Dnevnik RTS-a, a niko od organizatora protesta nije pozvan da gostuje - poručeno je sa govornice ispred Skupštine Srbije. 

19:40 

Lider ljevice Borko Stefanović pokazao je krvavu košulju i poručio Vučiću: "Evo, ovako danas izgleda tvoja Srbija, Vučiću"

19:30 

Okupljenima se obratio bivši predsjednik Srbije, Boris Tadić. 

- Vučić je neprijatelj demokracije. Svako ko ga podržava na vlasti je neprijatelj demokratije - izjavio je Tadić.

19:10 

Boško Obradović, lider Dveri istakao je kako su jedini cilj protesta slobodni mediji i slobodna Srbija. Prema posljednjim informacijama Aleksandar Vučić se navodno htio obratiti na protestima, ali je odustao.

19:00 

- Dragi generali Srbije, zar vas nije sramota stajati pored ljudske bruke kao što je Vulin - poručeno je sa govornice ispred Skuštine Srbije.


18:50 

Građani su se okupili ispred zgrade Skupštine Srbije.

18:15 

U ovim trenucima se beogradskim ulicama čuje gromoglasno skandiranje: "Vučiću odlazi"! Za sada nema incidenata na ulicama Beograda.

17:50 

Organizatori protesta iznijeli zahtjeve i poručili da su spremni za dijalog.

17:30 

Počela je protestna šetnja, kolona će se kretati Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, zatim do Slavije, pa Beogradskom i Bulevarom kralja Aleksandra nazad do Skupštine, gdje će se obratiti lideri opozicije.


16:45

Glumac Sergej Trifunović obratio se prisutnim građanima, gdje je emotivno, hrabro i direktno govorio protiv režima u Srbiji. 

- Mi smo branitelji Srbije, mi smo najveće patriote, vi, nesretnici, nemate kritički stav, nećemo one koji djeci udaraju banane na terenu. Hoćemo sistem koji radi u korist svih nas, svake godine nas je sve manje, mi smo najstarija nacija u Evropi.  Plači**čka je počeo karijeru tako što je rekao da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana. Ovo će ovdje da stane, ovo je posljednja ulica -  rekao je Trifunović uz ogromne ovacije okupljenih.


16:20

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić optužio je na protestu u Beogradu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

- U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlaštenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvijek treba ostati nezavisna. A nema života bez prava i pravde - rekao je Čupić.

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom "Budućnost Srbije", država Srbija nema nikakvu budućnost s njim.

Prije profesora Čupića, glumac Hadži Nenad Maričić recitirao je pjesmu Vladislava Petkovića Disa "Naši dani".

On je rekao da od danas više ništa neće biti isto.

16:00

Protest se održava ispred Doma Narodne skupštine Srbije. Na skupu trenutno govore javne ličnosti i lideri opozicije, a protestna šetnja će ići do Vlade, Slavije i nazad do Doma Narodne skupštine. U Skupštini Srbije nalaze se pripadnici policije.

Lideri SzS-a apelirali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema režimu. Prema najavama iz Saveza, građanima će na protestu biti pročitani zahtjevi opozicije i nezadovoljnih građana i sa govornice će im se obratiti lideri opozicije i javne ličnosti.

MUP Srbije saopćio je kako protest ispred Skupštine Srbije "do ovog trenutka" protječe bez incidenata.

MUP je objavio i procjenu da je iz čitave Srbije na skupu prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, najavljujući da će tačan broj saopćiti u narednim satima.

Na protestu u Beogradu je grupa okupljenih građana sa transparentom Davida Dragičevića skrenula pažnju na neriješeno ubistvo banjalučkog mladića.

Transparent sa likom Davida Dragičevića

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.