SRBIJA

Lečić: Vučić želi narod u narodu koji ide po direktivi, kliče na komandu

Dvadeseti po redu protest u Beogradu

"Svi kao jedan – 1 od 5 miliona". RAS / SRBIJA

Avaz.ba

20.4.2019

Dvadeseti po redu protest, koji od prošlog vikenda nosi naziv "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona", počeo je ispred Terazijske česme u Beogradu. Predstavljen je tim za dijalog o tri zahtjeva demonstranata nakon čega su učesnici protesta krenuli u šetnju do zgrade RTS-a, prenose srbijanski mediji. Okupljenima se obratio Branislav Lečić.

- Uvijek je bilo laži i bilo je istine, a rekao sam vam sa ove česme, da će istina pobijediti, samo treba da izdržimo, da trajemo i nenasilnim metodama ćemo pobijediti - budite sigurni. Mi ne želimo nasilje, niti ćemo to dozvoliti. Potpisnici sporazuma sa narodom su izašli sa prijedlogom tima stručnjaka za tri najvažnije teme: zarobljene medije, zloupotrebu REM i neregularne izbore. Ove tri tačke su ključne. Nastavljamo protest i taj protest će trajati sve do pobjede. Treba da dolazite dok ova subota ne postane jedna jedina subota za sva vremena. Naša subota će pobijediti, rekao je Lečić i pozvao građane na šetnju do zgrade RTS-a.

Dodao je da su o temama medija i REM-a spremni razgovarati i NUNS i Asocijacija slobodnih medija.

Branislav Lečić je kazao kako je predsjednik Aleksandar Vučić na jučerašnjem mitingu pokazao kako želi da ima svoj narod, "narod u narodu koji ide po direktivi, kliče na komandu".

Ocijenio je kako je to laž koja ne može proći i da je Vučić "zakucao posljednji ekser u podjelu ovog naroda", prenosi Blic.

Podsjetimo, organizatori protesta traže formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi zahtjev je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na prijedlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtjev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prijelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Prvi protest održan je 8. decembra prošle godine i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, 23. novembra.

Upućeni su zahtjevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao ubiti Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao ubiti novinara Milana Jovanovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.