ODLUKE Pacijenti u Srbiji mogu „nagraditi“ ljekare

Za doktore poklon do 462 eura nije mito

Ljekari koje smo kontaktirali stava su da je jabuka ili čokolada kao znak zahvalnosti dovoljan poklon te se protive uzimanju plavih koverti

A.NUHANOVIĆ

Ankete pokazuju jedno, struka tvrdi da radi svoj posao bez uzimanja mita

Foto: CNA


Zdravstveni radnici u Srbiji smiju primiti poklon čija je vrijednost 2.726 dinara, odnosno 23 eura, nalaže se u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je Skupština usvojila 3. aprila. Zakonom je određeno da ukupna vrijednost svih poklona ne smije prijeći prosječnu neto plaću od 54.521 dinara ili 462 eura.  

Tako se, zakonskom odredbom, poklon više neće tretirati kao korupcija, krivično djelo primanja i davanja mita, ako pacijenti ljekare nagrade poklonima u tim vrijednostima, ali nikako u novcu. U Ministarstvu zdravlja Srbije kažu da je ova odredba ubačena u nacrt zakona na prijedlog Agencije za borbu protiv korupcije, koja je dala mišljenje o procjeni rizika korupcije.

U Bosni i Hercegovini, odlazak kod ljekara s poklonom i dalje se smatra korupcijom. Inače, prema podacima „Transparency Internationala“, kada je riječ o korupciji, ukazano je na to da je sektor zdravstva posebno podložan mitu. Istraživanja su pokazala da građani najčešće daju mito medicinskom osoblju kojem. Ankete „Transparencyja“ pokazuju da je od 610 ispitanika, njih 26 posto navelo da su dali mito za usluge dobivene u zdravstvu.

Prema nalazima „Transparency Internationala“, najčešća metoda iznuđivanja novca od pacijenata je kada ljekar kaže da je operacija hitna, ali da nema slobodnih mjesta u bolnici.

Ljekari koje smo kontaktirali stava su da je jabuka ili čokolada kao znak zahvalnosti dovoljan poklon te se protive uzimanju plavih koverti.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić ogorčen je situacijom u kojoj su se našli ljekari, a to je, kako kaže, da su „svrstani u košaru podmitljivih ljudi“.

- Takva odredba najveća je sramota koja je mogla zadesiti ljekare. Donijeti zakon za davanje poklona od 460 eura je ponižavanje za našu struku. Osim toga, ne rade svi ljekari za benefite od pacijenata. No, donošenjem ovakvog zakona svrstani su u kategoriju ljudi koji su podmitljivi, korumpirani... To je strašno, a još je strašnije da se nijedna zvanična institucija ne oglašava tim povodom – kaže Femić u izjavi za „Avaz“.

Uvjeren je da korupcija među medicinskim radnicima u BiH nije prisutna u tolikoj mjeri koliko se o tome priča.

- Zna se odakle riba smrdi. Doktor nema apsolutno nikakvu vezu s bilo kakvim novcem. Ovo je jedan od načina da se etiketiraju kao nešto najgore u zdravstvu i napokon dokažu nečije težnje, o čemu se godinama priča i podmeće, a to je da su doktori korumpirani – ističe Femić.

Indeksu percepcije korupcije „Transparency Internationala“, BiH se nalazi na 89. mjestu, koje dijeli sa Svazilendom i Šri Lankom među 180 zemalja.  

Više o temi Zdravstveni radnici

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na