SRBIJA

Vučić se zabrinuo zbog "čudnih" dešavanja između Tirane i Prištine

Ujedinjenje drugom po veličini narodu na Balkanu nije otvaranje Pandorine kutije, već nešto mnogo opasnije - smatra on

Aleksandar Vučić. Arhiv

Srna

9.5.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog, kako je kazao, čudnih dešavanja između Tirane i Prištine, ističući kako dopuštanje ujedinjenja drugom po veličini narodu na Balkanu nije otvaranje Pandorine kutije, već nešto mnogo opasnije.

Vučić je sinoć u Tirani, nakon sastanka sa visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU Federikom Mogerini (Federicom Mogherini), ukazao da priča o mini Šengenu između Prištine i Tirane nije moguća i da je riječ o sumanutoj ideji.

- To pokazuje da se sve vrijeme pozivaju na Evropu, koristeći je kao pokriće, a u Evropi takvo pravilo ne postoji - rekao je Vučić.

On je ocijenio da Albanci od samita u Sofiji ne osjećaju istu vrstu podrške evropskih zvaničnika kao ranije, što kod njih stvara sve veću nervozu, a Beogradu pravi probleme, prenose beogradski mediji. 

- Komentirajući razgovor albanskog premijera Edija Rame i prištinskog zvaničnika Hašima Tačija o nacionalnom ujedinjenju i pripajanju tri općine na jugu Srbije Kosovu, Vučić je rekao da od toga nema ništa, ali da Albanci ponavljanjem takvih priča "uspostavljaju novu normalnost".

Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to cijelu Evropu - istakao je Vučić.  

Vučić je napomenuo da je s Mogerini imao neku vrstu analize onoga što se dešavalo na samitu u Berlinu, kao i događaja iz prethodnih dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.