REGION

Kosačov: I Priština i Vašington trebaju ohladiti glave

Stav Rusije je, kako je kazao, nepromijenjen - rješenje treba tražiti u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Sputnik

I.K./Avaz.ba

11.5.2019

Srbija i ubuduće može računti na podršku Rusije u rješavanju kosovskog problema i, ukoliko je potrebno, Moskva je spremna da se uključi u svakom trenutku u dijalog. Izjavio je ovo Konstantin Kosačov, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora ruskog Vijeća Federacije za RTS. 

Stav Rusije je, kako je kazao, nepromijenjen - rješenje treba tražiti u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244. On je naglasio da rješenje za Kosovo trebaju postići Beograd i Priština, a da se drugi ne trebaju mešati.  

- Ja sam uvjeren da kod rješavanja kosovskog problema ne može biti vojnog i nasilnog rješenja, može biti samo političko. Na kraju krajeva, rješenje moraju postići Beograd i Priština. Svi ostali ne trebaju se miješati, u najboljem slučaju trebaju pomoći u rješavanju problema, ali sada mi vidimo da se u čitavom slučaju pojavljuju nove komplikacije - izjavio je Kosačov. 

On je istakao da se proces zaustavio, ali ne krivicom Beograda, već potezima Prištine, koja po ko zna koji put izlazi iz duha i slova rezolucije 1244, stvara sopstvene oružane snage, uvodi 100 postotne carine na robu iz Srbije i BiH i stavlja akcenat na to da se i unutrašnji problemi i problemi prema Srbiji nametanjem svoje sopstvene pozicije.

Prema mom mišljenju, Priština u tome dobiva pomoć i podršku od SAD. Ja sad ne mogu da govorim o cijelom Zapadu, mislim da je pozicija EU odgovornija, ali i oni se sada brinu što Priština sada sve agresivnije rješava svoj kosovski problem. Glave se trebaju ohladiti i oni u Prištini i oni izvan Prištine, u Vašingtonu, koji bi da igraju na emocije, jer na taj način ruše, a ne pomažu politički proces - kaže Kosačov. 

Kosačov je istakao i kako Rusija nikad nije odbijala da učestvuje u tom djialogu te da će se odazvati ukoliko bude pozvana. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.