SRBIJA

Velika akcija u Beogradu: Pali članovi međunarodne narkobande

Oni su uz pomoć kurira prevozili drogu u vozilima sa specijalno izrađenim bunkerima

Uhapšeno sedam osoba. DW

Blic.rs

16.5.2019

U zajedničkoj akciji policije i tužilaštava Srbije, Austrije, Češke i Slovačke u Beogradu je uhapšeno sedam osoba za koje se sumnja da su članovi organizirane kriminalne grupe.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave kriminalističke policije, u saradnji s Tužilaštvom za organizirani kriminal, a i u okviru akcije Zajedničkog istražnog tima policija i tužilaštava Srbije, Austrije, Češke i Slovačke, uhapsili su sedam osoba, članova organizirane kriminalne grupe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnih djela. 

Srpska policija uhapsila je u Beogradu M. R. (41), V. N. (42), M. Č. (47), M. N. (39), M. M. (38), V. J. (47) i A. N. (45).

U ovoj višemjesečnoj akciji Zajedničkog istražnog tima policija i tužilaštava Srbije, Austrije, Češke i Slovačke na teritoriji ovih zemalja u prethodnom periodu ukupno je uhapšena 31 osoba, koji su srpski državljani, a otkriveni su ilegalni laboratoriji za uzgajanje marihuane u vještačkim uvjetima i zaplijenjena je veća količina narkotika.

Ukupno je zaplijenjeno 105,6 kilograma marihuane, otkrivena su tri laboratorija sa 3.354 biljaka kanabisa, 1,4 kilograma heroina, 3,5 kilograma kokaina, 12,5 kilograma paracetamola, 61.000 eura, kao i veća količina opreme za ilegalne laboratorije.

Kako se sumnja, osumnjičeni su, u periodu od 2017. godine do hapšenja, instalirali više ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuane na teritoriji Austrije i Češke, gdje su proizvodili marihuanu, koju su distribuirali širom Evrope.

Oni su uz pomoć kurira prevozili narkotike u vozilima sa specijalno izrađenim bunkerima. Također, sumnja se da su na taj način transportirali i kokain i heroin širom Evrope i organizirali uličnu prodaju heroina na teritoriji Beča u Austriji.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizirani kriminal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.