KOLEKCIONAR

Zoranov muzej u garaži čuva uspomenu na SFRJ, za svakog jugonostalgičara ponešto

Oko 3.000 eksponata

Za svakog jugonostalgičara ponešto. Printscreen

N. Če. / Avaz.ba

19.5.2019

U novosadskom naselju Liman, iza limenih vrata jedne garaže, Zoran Janković decenijama sakuplja i čuva predmete svakodnevno korištene u vrijeme Jugoslavije. Svaki jugonostalgičar, ali i oni koji su rođeni u sada već bivšoj državi u tom prostoru pronaći će nešto što će mu osvježiti sjećanje i podsjetiti na jedno vrijeme. 

U dijelu muzeja koji je dostupan posjetiocima nalazi se oko 1.000 eksponata. 

- Trudio sam se da sakupim predmete iz više oblasti života i rada u Jugoslaviji, u raznim periodima njenog postojanja. Ovdje možemo da pronađemo predmete vezane za industrijsku ambalažu, željeznicu, poštu, izdavaštvo, automobilizam, bankarstvo i ostalo - kaže navodi Zoran.

Od djetinjstva je Zoran imao sklonost ka sakupljanju različitih predmeta. Najprije, to su bile dječije igračke, nešto kasnije vina i arhivska građa, da bi kasnije sve to preraslo u ovo danas.

Za sakupljanje predmeta iz perioda Jugoslavije odlučio se, kako kaže, iz nostalgije, ali navodi da već duže vrijeme izučava fenomen ambalaže, koji je jedan od fenomena ljudske civilizacije. 

Do eksponata dolazi na različite načine, od podruma i tavana do interneta, a dobar dio je i naslijedio iz porodice. 

- Cilj postavke jeste da prikaže prosječnom posjetiocu način života običnih ljudi u kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji. To su eksponati koji su nekada bili prisutni u gotovo svakom domaćinstvu. Međutim, protokom vremena, oni su se polako povlačili - kaže Zoran.

Među biserima ove izložbe nalaze se i predmeti s Titovog broda "Galeb" i primjerci pune ambalaže iz socijalističkog perioda. Tu su i ''elanove'' skije, prva poslijeratna serija, ali i reklama za čuveni skijaški brend na kojoj je mladi Bojan Križaj s ''elanovim'' skijama.

Kao prateća izložba, tu je i postavka oldtajmera, izuzetno očuvanih četverotočkaša iz perioda SFRJ, među kojima je i Zoranov Fićo koji je održavan tako da izgleda kao da je upravo izašao iz fabrike automobila i kojim je prokrstario mnoge zemlje na kojima učestvuje na izložbama starovremenskih vozila. 

U kolekciji koja čuva uspomenu na jednu veliku zemlju nalaze se i dva grba Jugoslavije, onaj prvi s pet buktinja koji je usvojen u Jajcu na II zasjedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine, a koji je simbolizirao bratstvo i jedinstvo pet naroda, ali i onaj kasniji sa šest buktinja koju je dobila Bosna i Hercegovina i koji je bio aktuelan do tragičnog raspada Jugoslavije. 

Pogledajte videoprilog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.