SRBIJA

Skupština usvojila Tijanin zakon: Doživotne kazne zatvora čekaju silovatelje i ubice djece

Telegraf.rs

21.5.2019

Više od dvije godine nakon pokretanja inicijative za uvođenje kazne doživotne robije za ubice djece, Skupština Srbije izglasala je Tijanin zakon, koji za najteža krivična djela uvodi i kaznu doživotnog zatvora. 

Propisivanjem kazne doživotnog zatvora, koju predviđa inicijativa Fondacije "Tijane Jurić", umjesto kazne od 30 do 40 godina, dobiva se jasnije razgraničenje između doživotnog zatvora i onog s vremenskim trajanjem. 

U januaru ove godine, nakon što je 31. decembra 2018. ministrica pravde Nela Kuburović oformila radnu grupu za izmjene i dopune Krivičnog zakona, Aleksandar Vučić je najavio uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Poslije niza sastanaka radne grupe, prije tačno mjesec, 20. aprila, Ministarstvo pravde usvojilo je sve prijedloge Fondacije "Tijana Jurić". U nacrt zakona uvrstilo je kaznu doživotnog zatvora, i to bez uvjetnog otpusta samo za slučajeve kada su u pitanju ubistva djece i trudnica. Za ostala djela gdje je propisana kazna doživotnog zatvora uvjetni otpust postoji.

Odmah nakon prvomajskih praznika ovaj zakon iznijet je pred poslanike u Skupštini, a tada su krenule i peticije da se ovaj zakon ospori. 

Doživotna robija samo je dio seta izmjena Krivičnog zakona. Ostale izmjene uglavnom se odnose na pooštravanje kazni za nasilnike, striktnije procesuiranje narkodilera, a uvodi se i posebno krivično djelo - napad na advokate.

Pokretač ove inicijative je Igor Jurić, čovjek koji je ostao bez kćerke Tijane (14), koju je ubio mesar iz Surčina Dragan Đurić. Jurića je tokom borbe držala vjera da "je njegova kćerka morala umrijeti da se to ne bi dešavalo drugoj djeci".

Doživotni zatvor izricao bi se za teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad djetetom - kada su izvršena prema djetetu, maloljetnom licu, bremenitoj ženi i nemoćnom licu, kao i za sva druga krivična djela za koje je prema važećem zakonskom rešenju propisan zatvor od 30 do 40 godina. 


Prema rješenjima iz Nacrta, doživotni zatvor Sud neće moći izreći ako učinilac nije napunio 21 godinu. Uvjetni otpust sa izdržavanja kazne doživotnog zatvora moći će dobiti osuđeni koji je izdržao 27 godina u zatvoru.

Međutim, Nacrt zakona je izričito propisao da osuđeni na doživotni zatvor za krivična djela iz prijedloga Fondacije "Tijana Jurić" neće moći dobiti uvjetni otpust - nikada.

Zakonska rješenja iz Nacrta predviđaju da će višestruki povratnici ubuduće oštrije kažnjavati. Tako će sud morati da povratniku izrekne kaznu iznad polovine raspona propisane kazne, ukoliko je:

- već dva ili više puta osuđen za krivična djela učinjena sa umišljajem na zatvorsku kaznu od najmanje jednu godinu,

- ako od dana otpuštanja sa izdržavanja izrečene kazne do izvršenja novog krivičnog djela nije proteklo pet godina.


Novina u zakonskim rješenjima predviđa i da će osuđenom na kaznu doživotnog zatvora uvjetni otpust trajati 10 godina od dana kada je uvjetno otpušten, što znači da ukoliko prekrši obaveze koje mu je nametnuo sud ili izvrši novo krivično djelo u roku od 10 godina, biti vraćen u zatvor - doživotno.

Zbog visokog procenta uvjetnih slovnih osuda za lakša krivična djela, pisci Nacrta su predvidjeli da sud može uvjetnu osudu izreći učiniocu kada mu utvrdi kaznu manju od dve godine zatvora, kao i za krivična djela za koja se može izreći kazna do osam godina zatvora, umjesto 10 godina koliko je predviđeno aktuelnim zakonom. 

Veće kazne za dilanje i borbe pasa

Nacrt KZ predviđa i povećanje kazni za mučitelje i ubice životinja sa jedne na dvije godine zatvora, a za one koji priređuju borbe pasa ili drugih životinja miminum kazne je povećan sa tri na šest mjeseci zatvora. U tom slučaju maksimalna kazna je ostala tri godine uz novčanu kaznu.

Kada su u pitanju krivična djela u vezi sa proizvodnjom i trgovinom droge, ubačen je novi član koji kaznom od pet do 15 godina zatvora sankcionira onog koji: radi prodaje, nudi na prodaju ili bez naknade radi daljnjeg stavljanja u promet daje opojne droge maloljetnom licu, duševno bolesnom licu, licu koje je privremeno duševno poremećeno, licu koje je teže duševno zaostalo ili licu koje se liječi od zavisnosti od droge. 

Isti član predviđa istu kaznu i za onoga ko stavlja u promet opojnu drogu pomiješanu sa supstancom koja može dovesti do teškog narušavanja zdravlja ili ko ovo djelo izvrši u školi ili u njenoj neposrednoj blizini ili u zatvoru, javnom lokalu, javnoj priredbi.

Iste kazne su predviđene ako ovo djelo učini službeno lice, ljekar, sveštenik, nastavnik ili vaspitač iskorištavanjem svog položaja ili ako za izvršenje tog djela iskoristi maloljetno lice. 

Također propisano je i novo krivično djelo koje govori o navođenju maloljetnika i duševno oboljelih osoba na konzumiranje droga i kažnjavat će se kaznom od dvije do 10 godina zatvora.

Napadi na advokate u zakonu

U Krivični zakon će biti ubačeno još jedno krivično djelo koje se tiče napada na advokate ili članove njihovih porodica u vezi sa advokatskim poslovima. Za ovaj osnovni oblik krivičnog djela propisana je kazna zatvora do tri godine, a ako učinilac tom prilikom nanese laku tjelesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice čeka će ga kazna od jedne do pet godina zatvora.

Novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine sankcionirano je uništavanje imovine advokata i njegove porodice, a ako je na taj način prouzrokovana i šteta viša od 450.000 dinara (oko 7.000 KM), učiniocu će prijetiti kazna od šest mjeseci do pet godina zatora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.