GRIŽNJA SAVJESTI

Kćerko, uskoro ću umrijeti i vrijeme je da saznaš pravu istinu: Mi smo te usvojili, ali ne legalno, kupio sam te poslije tvog rođenja za 30.000 maraka

Kurir.rs

22.5.2019

Kćerko, vrijeme je da saznaš pravu istinu, nisam te usvojio, već kupio, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru, rekao je na samrti Nišlija, koji je 1981. godine usvojio ukradeno dijete.

Ovim riječima, neposredno pred smrt, jedan Nišlija je zbog grižnje savjesti odlučio da kaže istinu o događajima iz 1981. godine.

Emotivna ispovijest

Kurir piše o šokantnoj priči iz Niša i Aleksinca o razdvojenim bliznakinjama i njihovom kasnijem susretu. Prijatelj porodice ispričao je šta se sve događalo u protekle gotovo četiri decenije.

- Ovih dana ponovo se pokrenula priča o nestalim bebama u Srbiji, a naročito me pogodila priča nestalim dosjeima beba baš iz bolnice u Aleksincu. Riješio sam da vam ispričam potresnu priču o ljudima čije su se sudbine u međuvremenu isprepletale - priča sagovornik Kurira i dodaje: 

- Moja prijateljica porodila se u Aleksincu 1981. Dobila je bliznakinje. Međutim, poslije porođaja saopćeno joj je da jedna beba nije preživjela, ali da je druga dobro. Rekli su joj: „Imate drugo dijete, budite sretni, ono je preživjelo.“ Godine su prolazile, ali majka kao da je predosjećala da joj je druga kćerka ipak živa. Prve sumnje počele su da se javljaju kada su joj stizali pozivi za vakcinaciju za obje kćerke, kao i pozivi za školu. Sve vrijeme je objašnjavala da joj je drugo dijete mrtvo.

Kada je zatražila smrtovnicu, prema riječima našeg sagovornika, uslijedio je šok.

- Smrtovnicu nisu mogli da pronađu, nije bilo dokaza da je druga kćerka umrla. Onda je ova porodica počela bitku za istinu - kaže izvor.

Gotovo u isto vrijeme sudbina je umiješala prste i u Nišu - sestra bliznakinja saznala je pravu istinu.

- Par iz Niša koji nije mogao imati djecu rekao je djevojčici da je usvojena, ali nije znala da je ukradena. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je kompliciran proces usvajanja djece, a očigledno je da je postojao razrađen sistem krađe beba. Tako je i ovaj čovjek, koji je inače iz ugledne porodice, riješio da kupi dijete. Kako je kasnije priznao, osim 30.000 maraka, dao je i pečeno prase i litar rakije za čast - priča izvor Kurira.

Godine su prolazile, a djevojčica je danas uspješna poslovna žena koja živi u inozemstvu i u Nišu. Poslije gotovo četiri decenije prava majka i sestre ponovo su bile zajedno.

- Bio je to emotivan i dirljiv susret. Ipak, ukradena kćerka smogla je snage da joj kaže: „Vi ste moja biološka majka, a ja vas ne doživljavam kao svoju majku. Moja mama je u Nišu i ona me odgajala.“ Ipak, ostale su u kontaktu. Druga kćerka ima dvoje djece, pa im tetka dolazi na rođendane - priča sagovornik.

Doktor preminuo

On objašnjava da ova porodica slučaj nije prijavljivala Komisiji za nestale bebe niti su htjeli da je iznose u medije, ali da je pokrenuta istraga, koja je obustavljena jer su ljekar koji je obavio porođaj, kao i ostali potencijalno osumnjičeni iz tog vremena u međuvremenu preminuli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.