NOVI SAD

Ni traga ni glasa od brutalnog ubice: Sumnja se da je počinio samoubistvo

Goran Janković. Screenshot

Alo.rs

26.5.2019

Ni traga ni glasa od brutalnog ubice koji je prije četiri dana macolom ubio ženu i njene roditelje u novosadskom naselju Telep. Vulkanizer Goran Janković (37), naočigled svoja dva sina, od tri i 10 godina, macolom je ubio ženu Mirjanu (32), tasta Branislava (63) i taštu Nadu (57) Pajić i poslije toga kao u zemlju da je propao.

Policija intenzivno pretražuje dunavski nasip od Novog Sada do Veternika, Futoga i Begeča zbog sumnje da je ubica poslije monstruoznog zločina izvršio samoubistvo. Istovremeno, eliminacijom mogućih jataka, koji trostrukom ubici mogu pružiti utočište, policija pokušava da mu uđe u trag.

Policija danonoćno čuva familiju žrtava, kao i roditelje osumnjičenog ubice, zbog bojazni da bi i njima mogao nauditi. Poznanik trostrukog ubice kaže da je Goran garantirano bio pijan kada je poubijao porodicu jer to normalan čovjek ne bi mogao uraditi. 

- Goranu smo dali nadimak Lepak još dok smo bili mali, jer se ponekad čudno ponašao. Ovo što je uradio ne bi mogao da napravi normalan čovjek, zbog čega sumnjam da je najvjerovatnije bio pijan. Otac mu je prevoznik, a on je vulkanizer. Bio je vrlo vrijedan, ali je znao da bude prgav - kaže Goranov poznanik. 

Dignut je na noge čitav policijski korpus, a angažirane su i kolege iz okolnih mjesta koja pripadaju policijskoj Upravi Novi Sad.

- Kuća u Ulici Petefi Šandora 156 b u kojoj se dogodio stravičan zločin, kao i kuća u Veterničkoj 51, u kojoj je živio Goran pod budnim su okom policije. Širom Novog Sada i okoline raspoređeni su policajci spremni za akciju hapšenja ukoliko bude otkriveno skrovište ubice. Dignut je na noge čitav policijski korpus, a angažirane su i kolege iz okolnih mjesta koja pripadaju policijskoj Upravi Novi Sad - kaže izvor blizak istrazi. 


Postoji mogućnost da je ilegalno prešao granicu i da se krije kod rodbine ili prijatelja u Hercegovini, odakle je rodom.

- Moguće je da je digao ruku na sebe kada je shvatio šta je uradio, kao i da mu za to prijeti 40 godina robije.To je jedan od mogućih scenarija, mada postoji mogućnost da je ilegalno prešao granicu i da se krije kod rodbine ili prijatelja u Hercegovini, odakle je rodom - priča izvor.

Autonomni ženski centar povodom ovog slučaja izražava sumnju u obučenost zaposlenih u nadležnim institucijama da pravilno procjene rizike i prave razliku između niskog i visokog stepena rizika. Dvije sedmice prije ove tragedije Mirjana je zajedno s djecom napustila Gorana i prijavila ga za nasilje. Njemu je tada izrečena zabrana prilaska i kontakta, a podnijeta je i krivična prijava za nasilje u porodici.

Psiholog prof. dr Radomir Čolaković kaže da je kombinacija ljubomore, frustracija, neriješenih konflikata između supružnika i psihopatološke strukture ličnosti rezultirala je zločinom.

- Mnogo faktora ukazivalo je na to da je osumnjičeni u sebi nosio potencijal ubice. Uništena tri života i doživotna trauma djece dokaz su da je trebalo drugačije postupati. Mjera zabrane prilaženja, kao mjera prevencije, nije se pokazala efikasnom i odvela je porodicu u tragediju. Kako se kontrolira da nasilnik ne prekrši mjeru zabrane prilaska žrtvi. Ako prekrši tu zabranu, to ga neće mnogo koštati. Maltene, kao kad vozač prođe kroz crveno svjetlo na semaforu! Apsurdno! Zakazala je prevencija, koja je na nivou „neće valjda da se desi“ - kaže Čolaković. 


- Godinama ukazujemo na važnost adekvatne procjene rizika. Istraživanja potvrđuju da ljubomora nasilinika, odluka da žrtve napuste muža ili partnera, kao i posjedovanje oružja višestruko povećavaju rizik od ubistava žena. Reagirajte prije zločina, ne poslije! - upozorava Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.

Kuća porodice Pajić u ulici Petefi Šandora u Novom Sadu zavijena je u crno. Rođaci Pajića još ne znaju kada će Mirjana, Branislav i Nada biti sahranjeni, jer su njihova tijela još na obdukciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.