BEOGRAD

Vučić se obratio naciji: Mi smo narod koji ne voli istinu, borit ću se za Srbe na Kosovu

Telegraf.rs

Avaz.ba

27.5.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skupštini te zemlje na posebnoj sjednici iznio izvještaj o Kosovu.

Vučić je na početku svog izlaganja upitao gdje su Srbi na Kosovu i ko su prijatelji Srbije.

- Raspravu trebam početi odgovorom na pitanje u šta vjerujemo - u laž ili istinu - kazao je Vučić na početku izlaganja i upitao: "Gdje smo mi Srbi na Kosovu i ko su nam prijatelji?"

Istaknuo je da je vrijeme da se konačno kaže istina.

- Moramo priznati šta se dogodilo. Izgubili smo godine tokom kojih smo se lagali. Nisam se odlučio za nastavak laži. Na Kosovu nema Srbije osim u školstvu i zdravstvu. Sedam godina smo se svađali i natezali, borili za Srbiju. Nismo izgubili ništa što već neko prije nas nije izgubio. Pred nama su dvije mogućnosti - normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a druga zamrznuti konflikt. Taj konflikt ne znači ništa jer ga Albanci uvijek mogu odmrznuti. To ne može postojati kao rješenje i Albanci ga neće i zato je pitanje dana kada će da napadnu Srbe - kazao je Vučić i dodao:

"Kompromis je pobjeda".

Vučić se dotakao broja stanovnika u Srbiji i zapadnom Balkanu te negativnog priraštaja kod srpskog naroda, ali i pozitivnog kod albanskog i drugih "muslimanskih naroda".

- Na Kosovu Albanaca ima više od milion, dok je Srba manje od 100.000 - istaknuo je predsjednik Srbije.

Izrazio je zahvalnost onima koji su došli u salu i koji žele da na ozbiljan način razgovaraju o ovom problemu koji je, kako je naveo, težak i velik.

Također je napomenuo da će se boriti za srpski narod na Kosovu te da je njegov posao da govori istinu.

- Mi smo narod koji ne voli istinu - naveo je, dodavši da Srbi nisu uspijevali prihvatiti poraze, čak ni kada su se oni uzastopno dešavali.

- Ponekad gorku, ponekad neprijatnu i ma kakva bila, ali istinu. Ali, nemojte ni za trenutak da pomislite da se neću boriti za naš narod na Kosovu - naveo je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.