SKUPŠTINA SRBIJE

Vučić dobio odbijenicu NATO-a

Skupština Srbije. RAS Srbija

L.Đ/Avaz.ba

28.5.2019

Skupština Srbije danas je nastavila raspravu o izvještaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o stanju na Kosovu i dijalogu s Prištinom.

Prvi dio sjednice, kojoj je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i državni vrh, završen je sinoć. Svi oni i danas su došli u srpski parlament, gdje se obratio predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije istakao je kako je današnji dan počeo informacijom da su jedinice ROSU jutros upale na sjever Kosova i da je 13 osoba uhapšeno, a tri povrijeđene u akciji kosovske policije.

- Želim da vas obavijestim da je teško stanje, gdje se nenaoružani Srbi suprotstavljaju ekstremističkim albanskim skupinama. Albanski specijalci su probili tri barikade. Treba da znate da Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem. Oni su pokušali da se verbalno suprotstave njima, do sada nema poginulih. U Kosovskoj Mitrovici se dogodila i pucnjava - rekao je, između ostalog, Vučić.

Tvrdi da se sve što se prethodno dogovorilo na sastanku u Briselu ticalo upravo toga da ne dođe do ulaska na sjever Kosova, a upravo se to dogodilo. Smatra kako je ovo zastrašivanje naroda. 

Vučić je naveo i kako je riječ o "pokušaju kriminalizacije srpskog naroda".

- Od NATO-a smo dobili obavještenje da je to borba protiv korupcije i kriminala, oni podržavaju nezavisno Kosovo, od čelnika Evropske unije smo čuli apsolutno isto i ja ne moram ništa na to da dodajem i dajem političke ocjene. Čuvat ćemo mir pod svaku cijenu, ali nam je jasno o kakvom je licemjerju riječ - kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao i da je kao vrhovni komandant naredio vojsci stanje pune borbene pripravnosti.

- Naša vojska će, ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja života, zaštititi naš narod - poručio je Vučić.

On tvrdi kako je kosovska policija uputila na sjever 73 vozila i još 50 stacionirala u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a 15 na teritoriju općine Srbica.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.