REGION

Uvodi li Srbija istospolne vanbračne zajednice

Prednacrt Građanskog zakonika predstavljen na Budvanskim pravničkim danima

Arhiv

I.K./Avaz.ba

6.6.2019

Ono što važi za muškarca i ženu koji su u vanbračnoj zajednici, uskoro bi se moglo primijeniti i na homoseksualne parove koji žive zajedno, prenosi srbijanski ''Telegraf''.

Naime, prednacrt Građanskog zakonika, koji je predstavljen na Budvanskim pravničkim danima, predviđa uvođenje istospolnih vanbračnih zajednica u Srbiji.   

U tom slučaju gej partneri bi mogli imati ista prava kao i svi drugi koji žive vanbračno. Primjera radi, nakon raskida morali bi podijeliti imovinu ili ukoliko nisu sposobni da rade, imali bi pravo na izdržavanje.

Stručnjaci objašnjavaju kako uvođenje braka za istospolne partnere u Srbiji nije moguće jer to nije u skladu s Ustavom. Naime, srbijanski ustav predviđa da se brak zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom. Tako bi priznavanje prava na sklapanje braka osobama istog spola predstavljalo direktno kršenje Ustava.

Jedna od autorica prednacrta Olga Cvejić-Jančić objasnila je kako to nije slučaj s istospolnim vanbračnim zajednicama.

- Trećom verzijom prednacrta je predviđeno priznavanje imovinskih prava koja proizlaze iz zajednice života dvije osobe istog spola, jer je predefinirana vanbračna zajednica - navela je Cvejić-Jančić. 

Inače, prema najnovijoj definiciji, vanbračna zajednica je „trajnija zajednica života dva lica različitog ili istog spola (vanbračni drugovi) između kojih ne postoji bračna smetnja krvnog srodstva i nijedan od njih se ne nalazi ni u braku niti u zajednici života sa nekim drugim licem". 

Treba istaći i da je ovaj prijedlog izazvao žestoku polemiku u Budvi.  

- Profesorica je kao ključni argument navela da ne možemo zatvarati oči na postojanje i potrebe tog kruga ljudi. To može biti stanovište za razmišljanje, ali ne može biti ključni argument. Smatram da bi uvođenje istospolnih vanbračnih zajednica bilo otvaranje vrata za uvođenje drugih oblika istospolnih zajednica – ocjenjuje advokat Ivan Simić.

Kako kaže, da bi se uvele istospolne vanbračne zajednice, moraju biti uključeni svi činioci, počevši od predstavnika Crkve do predstavnika LGBT zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.