REGION Glavna tema bilo Kosovo

Vučić i Merkel razgovarali telefonom: On je imao samo jednu molbu

Bilo je riječi i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, prije svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine

Agencije
08.06.2019 12:30

S jednog od ranijih susreta Vučića i Merkel

Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu između Srbije i Kosova neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina. 

Kako je saopćeno, Vučić je s Merkel razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, prije svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako navode srbijanski mediji, u dugom i prijateljskom razgovoru, Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, osigura stabilnost u regionu, zahvalivši kancelarki Merkel i predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

On je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.

Vučić je naglasio da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na zapadnom Balkanu, zahvalivši kancelarki Merkel što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinijela stabilnosti našeg regiona.

Zamolio je Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj zapadnog Balkana. 

Oni su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Njemačke, ukazavši na to da njemačke kompanije, koje posluju u Srbiji zapošljavaju oko 60.000 radnika iz ove zemlje. 

On je izrazio nadu da će se još velikih kompanija iz Njemačke opredijeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.

Vučić je pozvao Merkel da ponovo posjeti Srbiju, navedeno je u saopćenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije. 

Komentari

NA VRH