REAKCIJE Aleksandar Bocan Harčenko otvoreno

Ruski ambasador u Srbiji: Zapad ohrabruje Kosovo

Fena

Aleksandar Bocan Harčenko

Foto: Agencije


Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, a SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regiji, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko. 

On je, kako prenose ''Novosti'', istaknuo kako se ti pritisci osjećaju u predpristupnim pregovorima koje Evropska unija (EU) vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Pritom, kazao je novi ruski ambasador, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj mjeri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rješenja.

- Zapad, a prije svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima već predstavljaju očiglednu namjeru da se povećaju tenzije - ocijenio je on.

Bocan Harčenko je, također, rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi s Kosovom neće prerasti u krupni konflikt, da će "Evropa uvidjeti da se situacija razvija u opasnom pravcu" te da bi se "mogla otrgnuti kontroli, što bi dovelo do krupnijih sukoba".

Ruski ambasador je, također, kazao da se Moskva zalaže za pregovore o Kosovu na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svjetske zajednice u okviru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Više o temi Kosovo

NA VRH

Podijeli članak na