BEOGRAD

Dačić: Srbija ima otvorenih pitanja sa susjedima u potrazi za nestalima

Dačić: I danas se vode istrage. Agencije

Fena

6.7.2019

Srbija sa susjedima i dalje ima otvorenih pitanja vezanih uz potragu za nestalima, izjavio je u subotu srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić, ocijenivši da teret politički nužnih kompromisa nose zajednički.

- Nažalost, brojna otvorena pitanja vezana za naše susjede i dalje postoje. I danas se još vode istrage za naše sunarodnjake koji su poginuli i nestali na tim prostorima - rekao je Dačić u Ubu, u središnjoj Srbiji, u povodu podjele ključeva za 20 stanova izbjegličkim porodicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dačić je ukazao na nužnost političkih kompromisa, a istovremeno i na oprost za lične nesreće koje su ljudi preživjeli.

- Teško je prihvatiti kompromise koji su politički nužni, a dati oprost za lične nesreće i stradanja. To breme nosimo svi zajedno - rekao je Dačić. 

On je naglasio da Srbija čvrsto stoji na putu pridruživanja Evropskoj uniji, dodajući da su sredstva za gradnju stanova izbjegličkim porodicama dio fonda Regionalnog stambenog programa kroz koji EU, kao najveći donator, pomaže Srbiji.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program u zemljama u regiji koji ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za najranjivije raseljene porodice. Fondom RSP-a upravlja Banka Vijeća Evrope za razvoj.

Dačić je rekao da su u okviru tog programa dodijeljeni stanovi za 3.528 izbjegličkih porodica, a gradi se još „na više od 40 lokacija“ u Vršcu, Bajinoj Bašti, Кikindi, Vrnjačkoj Banji i drugim mjestima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.