BEOGRAD

Makron: Moramo pomiriti suverenitet i želje, patriotizam, a ne nacionalizam

EU se ne može širiti ako njenih 28 članica međusobno ne funkcionira

Fena

15.7.2019

Neophodna reforma Evropske unije. AFP

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ponovio je u Beogradu svoje stajalište da se Evropska unija ne može dalje širiti ako njenih 28 članica međusobno ne funkcionira, a Beogradu i Prištini poručio je da ne mogu ostati na sadašnjim pozicijama već moraju pomiriti vlastite želje kako bi svi zajedno našli svoj put i gledali u budućnost. 

Ono što ja zaista želim jest da se Evropska unija reformira. Njenih 28 članica već sada ne funkcionira i EU se neće moći širiti ako sama unutar sebe ne funkcionira, naglasio je Makron nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsjetimo, on je danas započeo dvodnevnu posjetu Srbiji, a nakon svečanog dočeka i razgovora s Vučićem istakao je angažiranost i posvećenost Francuske namjeri da se nađe trajan sporazum između Srbije i Kosova. 

Francuski šef države poručio je da nijedna strana, ni Beograd ni Priština, ne mogu ostati na sadašnjim pozicijama već se "moraju pomiriti suverenitet i želje“ kako bi svi našli svoj put i gledali u budućnost.

Predsjednik Srbije ponovio je polazna stajališta Pariza i Beograda oko rješavanja kosovskog pitanja - da je za Francusku Kosovo nezivsna država, a za Srbiju nije. 

- Predsjednik Makron je dovoljno otvoren i pošten da sasluša i ako se ne slaže s nama. Hvala što je htio saslušati i zato imam povjerenja u njegovu iskrenu želju da doprinese očuvanju mira ovdje. Makron je jedan od rijetkih koji nas žele saslušati, a izuzev njega i (njemačka kancelarka) Angela Merkel. Mi želimo mir i kompromis, a ostalo je na predsjedniku Makronu i Evropskoj uniji, naravno - rekao je Vučić.

Historija se ne može vratiti unazad

Francuski predsjednik je, na konstataciju srbijanskih novinara kako Srbija neće pristati na rješenje u kome će izgubiti sve a da je pitanje može li se Priština motivirati na dijalog i kompromis, rekao da „razumije takvo formuliranje“, ali da se historija ne može vratiti unazad.  

- Nećemo se moći vratiti natrag i ponoviti historiju - rekao je Makron, navodeći da Vučić ima hrabrosti reći sagovornicima: „Ono što postoji u našem ustavu ne odgovora onom što naši partneri hoće, realnost ne odgovara tome“.

Tačno je da ima ljudi koji ne žele kompromis, ali ni jedna od pozicija ne može ostati takva kakva jest, sugerirao je on.  

- Moramo pomiriti suverenitet i želje, to moramo izgraditi. Svako se mora pomaknuti da bi našli put i gledali u budućnost - rekao je Makron.


EU se ne može širiti ako njenih 28 članica međusobno ne funkcionira. AFP

Naglasivši kako on i njemačka kancelarka Merkel sudjeluju u procesu traganja za rješenjem kosovskog pitanja zato što su među njihove dvije države “konflikti u prošlosti bili bez kraja“, Makron je sugerirao kako treba napraviti razliku između patriotizma i nacionalizma jer su nacionalistička stajališta u Evropi vodila do ratova.

- Braniti Srbiju, a ne napraviti nijedan korak ka kompromisu s Kosovom - vidjeli ste do čega su takvi stavovi doveli u Evropi. Patriotizam, a ne nacionalizam - ja vjerujem u patriotizam, ali nisam nacionalist jer vas nacionalizam ne veže za vašu zemlju, već za mržnju prema drugom - rekao je Makron.

U mom džepu nije rješenje i odgovor koji odgovara vašim srcima, naglasio je predsjednik Francuske i poručio da će dati sve od sebe da se nađe rješenje, a izbjegne rasplamsavanje krize.

- Odnosi Srbije i Kosova su važni za budućnost regije, za kredibilitet Evrope - da pokaže je li sposobna postići sporazum između dvije velike nacije na svojoj teritoriji - ocijenio je Makron, naglasivši kako je „rješenje u narodima i njihovim vođama“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.