REAKCIJE

Vučić: Ostavka je politički trik, Ramuš Haradinaj će sljedeće sedmice otići u Hag i vratiti se kao heroj

Reagirati smireno i odgovorno, nema razloga za euforiju

Aleksandar Vučić. Arhiv

Piše: Avaz.ba

20.7.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije povodom jučerašnje ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

- Povodom posljednjeg događaja u Prištini, moramo da reagiramo smireno, odgovorno, trezveno, bez ikakve euforije. Razumijemo zadovoljstvo našeg naroda zbog poziva Ramuša Haradinaja na saslušanje, ali smatramo da razloga za radost nema jer sagledavamo sve činjenice i posljedice koje dolaze poslije tog čina, a to je kako će se odnositi Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu - rekao je Vučić.

On je naveo i kako su predviđanja Srbije da će Haradinaj sljedeće sedmice otići u Hag te "da će ga pustiti nakon 48 sati, da će se vratiti kao veliki heroj albanskog življa na Kosovu". Vučić smatra kako je je to "politički trik" kojim bi Haradinaj mogao dobiti još veću popularnost.

- Njihov plan je da se sačekaju izbori, da iz tih izbora Ramuš Haradinaj i njegova politička partija izađu još snažniji. Haradinajeva računica je nešto drugačija, ali svejedno, kao što vidite, tu za Srbe mnogo mjesta nema, istovremeno i za dijalog s Beogradom - ocijenio je Vučić.

Suština je, prema njegovim riječima, da će se nastaviti "žestok pritisak na Srbiju". 

- I onda će reći, sada vi Srbi i Srbija morate da popuštate mnogo više nego što ste mislili ranije da popuštate jer to je jedini način kako možemo da dođemo do kompromisa i to je ono s čim ćemo se mi nesumnjivo suočavati - smatra Vučić. 

Vučić je kazao i kako će Srbija još više insistirati na nastavku dijaloga s Kosovom i ukidanju taksi. 

- Razgovarat ću s više lidera zapadnog Balkana o toj ideji na ujedinjavanju zapadnog Balkana u ekonomskom smislu, to je naša jedina nada za opstanak i jedina šansa da možemo ekonomski da napredujemo i čini mi se da to mnoge balkanske zemlje moraju razumjeti i uvjeren sam da mnogi lideri zapadnog Balkana to danas shvataju - kazao je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.