SRBIJA

Dačić: Još jedna zemlja će povući priznanje Kosova, uskoro ću saopćiti koja

On je u Skupštini Srbije rekao da su do 2012. godine 84 zemlje priznale Kosovo, a da je od 2014. godine, kada je on postao ministar vanjskih poslova, sedam priznalo, a 13 država povuklo priznanj

Dačić: Srbija neće prihvatiti ništa što ide na njenu štetu. Arhiv

Srna

26.7.2019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je nadu da će za dan, dva moći da saopći da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, što će biti 14. zemlja koja je to učinila.

Dačić je u Skupštini Srbije rekao da su od proglašenja nezavisnosti Kosova do 2012. godine 84 zemlje priznale Kosovo, a da je od 2014. godine, kada je on postao ministar vanjskih poslova, sedam priznalo, a 13 država povuklo priznanje.

- Za dan, dva nadam se da ću moći da saopćim i 14. zemlju - rekao je Dačić.

Dačić je, govoreći o krizi u Venecueli, rekao da je njeno rukovodstvo jedno od onih koja su najjače podržavala Srbiju u vezi s Kosovom.

Pominjući to što se Huan Gvaido (Juan Guaido) proglasio za predsjednika Venecuele, umjesto Nikolasa Madura (Nicolas), Dačić je rekao da "nije u našem interesu da dođe na vlast neko ko će priznati Kosovo" i dodao da je Gvaido "kontaktirao" ministra vanjskih poslova Kosova Bedžeta Pacolija.

- Mi nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova - poručio je Dačić. 

Rekao je i da Briselskim sporazumom nije definirano da Kosovo "mora da bude" članica međunarodnih organizacija.

Dačić je rekao i da je vanjska politika Srbije 62,63 posto usklađena sa zajedničnkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije i dodao da Srbija neće prihvatiti ništa što ide na njenu štetu. Dačić je, odgovarajući na poslanička pitanja, kazao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, ali da ima "još strateških ciljeva".

- Naši nacionalni interesi jesu zbir naših vanjskopolitičkih prioriteta - ocijenio je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.